Toyota Land Cruiser uudistuu upeasti vuodelle 2018. Noustaanpa kyytiin!

Toyota Land Cruiser erottuu segmentissään yksilöllisenä maastoautona, jossa yhdistyvät huippulaatu, kestävyys ja luotettavuus. Lyömättömät neliveto-ominaisuudet, hienostunut tunnelma ja matkustusturvallisuus ovat vuoden 2018 uutuusmallin vahvuuksia.

Ensimmäiset Land Cruiserit valmistettiin Japanin kotimarkkinoille vuonna 1951. Seuraavien sukupolvien mallit muuttuivat karusta armeija-autosta ensin laajempaan työkäyttöön soveltuvaksi, sittemmin malliston lippulaivaksi.

Suomessa Land Cruiser tuli tutuksi 60-luvun lopulla, kun BJ40- ja FJ40 -sarjan mallit saapuivat maahan. Siitä lähtien pätevä maastoauto on vankistanut Toyotan asemaa maamme automarkkinoilla. Malli on ollut yksi kokoluokkansa suosikeista­ Suomessakin, ja teillämme liikkuu­ tällä hetkellä noin 5 000 Land Cruiseria.­

Maailmanvalloittaja

Land Cruiser on laajimmalle markkina-alueelle levittäytynyt Toyota-malli: sitä myydään yli 190 maassa. Huippuluokan maasto-ominaisuudet ovat tuoneet sille kivenkovan maineen yhtenä maailman vahvimmista ja kestävimmistä nelivetoautoista. Se on segmenttinsä markkinajohtaja yli kymmenessä Euroopan maassa.

Uusi Land Cruiser on entistä nykyaikaisempi vankalla ulkonäöllään sekä hienostuneemmalla ja laadukkaammalla sisustallaan. Dynaaminen kyvykkyys ja käyttäjäystävällisyys ovat parantuneet sekä tie- että maastoajo-olosuhteissa. Todella harva auto soveltuu niin monipuoliseen käyttöön kuin Land Cruiser.

Land Cruiserin tarkasti toimivat avustusjärjestelmät pystyvät maksimoimaan rengaspidon erilaisissa maastoissa.

Helppo, hauska ja hienostunut

Kuljettajan paikalle istuttaessa viihtyvyyttä korostavat hyvä ergonomia ja hallintalaitteiden käytännöllinen sijoittelu. Uutta kojetaulua hallitsee suurikokoinen 8-tuuman näytöllä varustettu Toyota Touch®2 with Go -multimediajärjestelmä. Optitron-mittariston keskellä on 4,2-tuuman monitoiminäyttö, jota ohjataan ohjauspyörän painikkeilla. Vaikka hienostuneita ominaisuuksia ja varusteita on aiempaa enemmän, onnistuu keskeisten toimintojen käyttö talvikäsineilläkin.

Vaikka Land Cruiser on ulkomitoiltaan tavallista henkilöautoa suurempi, sen hallitseminen on yllättävän helppoa. Liikennettä on helppo seurata normaalia korkeammalta. Suurista ikkunoista näkee joka suuntaan hyvin, ulkomitat on helppo arvioida ja kameratekniikka auttaa tarkkuutta vaativissa ajoympäristöissä.

Matkustusmukavuutta parantavat esimerkiksi tuuletetut etuistuimet, lämmitettävät takaistuimet ja lämmitettävä tuulilasi.

Suomessa Land Cruiserin voimanlähteenä on 130 kW/177 hv tehoinen 2,8 D-4D -dieselmoottori. Life-varustetaso on saatavilla myös käsivaihteistolla, tätä runsaammin varustelluissa versioissa voimansiirrosta vastaa aina 6-nopeuksinen automaatti.

Turvallisuus on osa laadukasta kokonaisuutta. Toyota Safety Sense -järjestelmän varusteet ovat tarjolla myös Land Cruiseriin. Törmäyksiä ennakoiva, jalankulkijat huomioiva Pre-Collision System, adaptiivinen vakionopeussäädin, kaistavahti, automaattiset kaukovalot, kuolleenkulman varoitin ja liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä ovat saatavilla joko tietyssä varustetasossa tai lisävarusteena. Turvavarusteiden toiminnasta kerrotaan tarkemmin tämän lehden turvatekniikka-artikkelissa.

1. Selkeän mittariston värinäyttöön voi tuoda ajotilanteeseen sopivaa informaatiota. 2. Keskikonsolin näyttävä multimediajärjestelmä, helppo-käyttöiset ilmastoinnin säätimet ja erilaiset ajotilojen valitsimet tuovat modernia tunnelmaa. 3. Keulan uusi ilme ­henkii voimaa, itsevarmuutta ja perinteitä.

Kestää kovaa käyttöä

Vertaansa vailla olevien maasto-ominaisuuksien mahdollistajana toimii erittäin kestävä, rankoissakin oloissa alkuperäismitoissaan säilyvä erillisrunkorakenne. Helposti huollettava ja ylläpidettävä ratkaisu paitsi kestää vaurioitta, myös hillitsee korin liikkeitä ja takaa kuljettajalle hyvän auton hallittavuuden. Runkorakenteen ja jousituksen yhteispeli tekee Land Cruiserilla­ liikkumisen matkustajille miellyttäväksi, vaikka reitti ulottuisi kauas maanteiden ulkopuolelle. Malli tunnetaankin erittäin vahvana kumppanina, jolla ajetaan usein huomattavasti pidempiä ajomääriä kuin tavallisella autolla.

Jopa kokemattomat kuljettajat saavat Land Cruiserista maastossa paljon irti. Nykyaikaiset avustusjärjestelmät tekevät siitä yhden teknisesti kehittyneimmistä, turvallisimmista ja helppokäyttöisimmistä nelivetoautoista maailmassa. Ajoalustan tarjoamaa pitoa hyödynnetään automaattisesti niin että eteneminen onnistuu pehmeän tasaisesti myös umpihangessa, upottavilla metsäautoteillä tai vaikka niljakkeisilla kallioilla. Haluttaessa Land Cruiser ryömii teiden ulkopuolella eteenpäin kuljettajan koskematta kaasupolkimeen.

Muut maastoautomallit eivät voi tarjota samaa ainutlaatuista yhdistelmää maastoajon kyvykkyydestä ja maantieajon dynamiikasta. Land Cruiserin vahva katuolemus ja korkeatasoinen varustelu tekevät siitä premium-tasoisen 4x4-auton houkuttelevalla sekoituksella liikkumisen vapautta, mukavuutta ja viimeistelyä.