Toyotan henkilöautomallisto täydentyi keväällä mukaansatempaavalla tila-autouutuudella, Proace Versolla. Otetaanpa uudesta mallista tarkemmin selvää!

Uutta autoa harkitsevalle löytyy nykyään runsaasti erilaisia korivaihtoehtoja: viistoperäinen hatcback, porrasperäinen sedan, farmari, crossover, maastoauto ja niin edelleen. Mutta mikä sopisi parhaiten aktiiviselle perheelle, joka kaipaa tavallista enemmän istumapaikkoja­ ja reilusti tavaratilaa, mutta haluaa­ henkilöautomaisen ajettavuuden? Tavallista kuutiomaisemman muotoinen vaihtoehto voi tarjota tällaiseen toiveyhdistelmään oivallisen ratkaisun.

Tilaa ja ulkonäköä

Toyota Proace Verso vastaa ulkoasultaan melko lailla Proace-pakettiautoa. Se on kuitenkin kehitetty omaksi automallikseen vastaamaan erilaisten asiakasryhmien vaatimuksia käytännöllisyyden, varustelun sekä tyylikkyyden osalta.

Henkilöautoon tottunut voi vierastaa ajatusta ajokista, jonka perusrakenne on yhteneväinen pakettiauton kanssa. Proace Verson ratissa tunnelma ei ole lainkaan kolkko tai arkinen - päinvastoin. Korimallissa on luksuksen tuntua ja se on mukavalla tavalla käytännöllinen. Todella suurikokoisista sivuliukuovista kelpaa kaikenikäisten astua kyytiin. Turvaistuimen kiinnityspisteet ovat esimerkillisesti esillä, eikä jälkikasvun autoon pakkaaminen ole koskaan ollut näin helppoa.

Tavaratila on kerrankin todella iso. Tilaa saa vielä lisää, jos takimmaisen rivin istuimia siirtää eteenpäin tai nostaa ne kokonaan pois. Istuimien vaivaton liikuteltavuus ja irrotettavuus tuo huikean määrän variaatioita erilaisiin tarpeisiin. Proace Verso muuntuu helposti junnujalkapallojoukkueen huoltajan tehokuljettimesta vaikkapa kesämökin ulkokalusteiden siirtoyksiköksi. Takaluukullisten mallien erikseen avattava luukun ikkuna helpottaa esimerkiksi varustelaukkujen siirtelyä niin, ettei tavaraa pääsee tippumaan parkkipaikalle.

Proace Verso kuvattiin Pirkkolan tekonurmella HJK:n Kannelmäen PO4 -joukkueen kanssa.

Tarjolla huippuvarustelu

Lähes kaikki kuviteltavissa olevat mukavuus- ja turvallisuusvarusteet ovat Proace Versossa joko vakio- tai lisävarustelistalla. Kaikki versiot toimivat mainioina ajokkeina rentoon matkantekoon. Ennakkoluuloton toteutus takaa lukuisia ratkaisuja aktiiviseen elämään.

Lisävarustetarjontaan perehdyttäessä esimerkiksi Safety Sense -paketti pitää sisällään suomenkielisen karttanavigoinnin, 7-tuumaisen mediakeskuksen, pysäköintitutkan, peruutuskameran ja kuolleen kulman varoitusjärjestelmän. Autoa on mukavan turvallista liikutella ahtaallakin pihalla.

Pakettiin kuuluu lisäksi kaistavahti, liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä, automaattiset kaukovalot, kuljettajan vireystilan valvonta, adaptiivinen vakionopeussäädin sekä törmäyksiä ennakoiva Pre-Crash -järjestelmä automaattisella hätäjarrutuksella ja jalankulkijoiden tunnistuksella.

Mukavuutta ja viihtyvyyttä täydentämään on saatavilla esimerkiksi matkustamon panoraamakatto ja sähkökäyttöiset liukuovet. Vaativaan edustuskäyttöön soveltuvassa Premium-versiossa on musta nahkasisustus, toisen rivin kapteeninistuimet ja liukukiskoilla säädettävä takamatkustajien lounge-pöytä.

1. Automaattivaihteistoa ohjataan helppokäyttöisellä kiertokatkaisijalla. 2. Family- ja Premium-mallien matkustamon istuimien liikuttelu, irrotus ja selkänojan alas taittaminen onnistuu helposti. 3. Avattava takaluukun kansi helpottaa kevyiden esineiden lastausta.

Myös vetoautoksi

Proace Versosta on tarjolla on kolme eri koripituutta: Compact, L1 ja L2. Näistä Compact on nimensä mukaan akseliväliltään sisaruksiaan lyhyempi.

Malliin on saatavilla kolme eri tehoista moottoria, jotka tarjoavat hyvät käyttöominaisuudet alhaisilla kulutus- ja päästölukemilla. Vakiovarusteisen Stop&Start-tekniikan myötä yhdistetyn ajon CO2-päästöt alkavat arvosta 137 g/km.

Tehokkaimmassa moottorivaihto­ehdossa on 6-vaihteisen manuaali­vaihteiston sijaan 6-vaihteinen automaattivaihteisto. Erityisesti sillä varustettuna Proace on huippumukava ajettava niin kaupungissa kuin pidemmilläkin taipaleilla. Vetokykyä on enimmillään 2300 kg, joten malli sopii hyvin esimerkiksi asuntovaunun veturiksi.

Hymyä huulilla

On selvää, että kolme täysimittaista istuinriviä tuovat reilusti kuljetuskykyä, mutta miltä operointi kuljettajan paikalta tarkasteltuna tuntuu ja tuleeko vaikkapa parkkipaikoilla ahdasta?

Kantikas kori saattaa näyttää paljon farmariautoa suuremmalta, mutta itse asiassa ulkomitat eivät poikkea juurikaan normaalista perheautosta. Proace Verso mahtuu parkkiruutuun hyvin, eikä 1,9 metrin korkeus tuota päänvaivaa pysäköintihalleissa. Pidemmän akselivälin versioihin päätyvien tulee varautua aavistuksen laajempaan kääntöympyrään, joten joissain ahtaissa paikoissa tarvitaan yksi lisäkäännös. Korin äärimitat oppii helposti, ja tutkat sekä peruutuskamera avustavat havainnointia.

Maantieajossa kulku on vakaata, ja äänieristys on onnistunut. Keskustelu onnistuu jopa kolmannelle istuinriville ongelmitta. Näkyvyys ulos on hieman tavallista korkeammalta ja suurten ikkunapintojen ansiosta hyvä. Käytännöllisyys, mukavuus, turvallisuus ja taloudellisuus paiskaavat Proace Versossa kättä. Mukaan mahtuu vaivatta myös hauskuus!

Varaa koeajo koko perheen voimin!