Robottiautojen turvallisuus mietityttää autoilijoita.

Autoilijat suhtautuvat asiantuntijoita varautuneemmin itseajaviin robottiautoihin. Tämä selviää ­Liikenne- ja viestintä­virasto ­Traficomin tekemästä kysely­tutkimuksesta. Asiantuntijoiden mielestä itse­ajavat autot parantavat liikenne­turvallisuutta ja polttoaine­taloudellisuutta sekä pienentävät vakuutusmaksuja.

Autoilijat taas ovat sitä mieltä, että ajaminen muuttuu vaarallisemmaksi, kun robottiautot yleistyvät teillä. Autoilijoita huolettaa ­erityisesti yllättävät tilanteet, toimivuus huonossa säässä ja vikatilanteet.

Varovaista suhtautumista selittää osin se, että itseavat autot ovat vielä melko tuntemattomia, sanoo johtava asiantuntija Eetu ­Pilli-Sihvola ­Traficomista.

”Itseajava auto ymmärretään hyvin eri tavoin, ja on ihan luonnollista, että uudet asiat ihmetyttävät.”

Itseajavien autojen kehitys on vasta alussa. Pilli-Sihvolan mukaan liikenteessä on toistaiseksi vain osittain automaattisia autoja, joissa on kuljettajaa avustavia toimintoja. Yhdysvalloissa kokeilussa on myös varsinaisia robottiautoja rajatuissa olosuhteissa.

Nyt autoilijoista vain parikymmentä prosenttia on kiinnostunut ajamaan itseajavalla autolla. Suuri osa ei halua maksaa robottiautosta perinteistä autoa enempää.