Yhdysvallat on automatkakohteena erinomainen; liikenne sujuu ja kaikille löytyy nähtävää, kulttuurista sävähdyttäviin ajomaisemiin.

Yhdysvalloissa koko väestö on tottunut liikkumaan autoilla, ja siksi liikenneratkaisut ovat vertaansa vailla. Tuttavien suosituksesta nelihenkinen perheemme suunnisti lomalla länsirannikolle. Lensimme Los Angelesiin, josta aloitimme kolme viikkoa kestävän autoloman, joka sisälsi upeita maisemia, kasinohulinaa, luonnonpuistoja ja hieman kulttuuriakin.
Ajokiksi valitsimme yli kahdeksan metrisen asuntoauton. Asuntoautomatkailu on myös paikallisten perheiden ja pariskuntien suosiossa – siksi joka kaupungista löytyy karavaanareille laadukkaita yöpymispaikkoja keskusta-alueiltakin. Henkilöautolla liikkuville on tarjolla hotellien lisäksi perinteisiä motelleja, joissa auton saa kätevästi oven eteen.
Odotukset olivat korkealla, kun suunnistimme Los Angelesista kohti Las Vegasia. Aluksi autojen ja ajokaistojen määrä hirvitti, mutta pian huomasimme, että kaikki todella puhaltavat yhteen hiileen – mehän olemme kaikki matkalla eteenpäin emmekä toistemme tiellä.
 

Käydään kuumana

Valtatie 15 johdattaa kulkijat luoteissuunnasta kohti Nevadan osavaltiota ja uhkapelien superkeskittymää, Las Vegasia. Korkeuserot ja maisemat ovat huikeita, nähtävää ja kuvattavaa riittää kaarre kaarteen jälkeen. Autojen jäähdytysjärjestelmät ovat kovilla, kun jyrkkiä ylämäkiä ajetaan maileittain lähes kaasu pohjassa. Pitkät alamäet mennään jarruja säästellen ylikuumenemisen välttämiseksi.

Kuumana kävivät myös matkustajat; tunnelma autossa oli tehokkaan ilmastoinnin ansiosta leppoisa, mutta yli 40 asteen paahtava kuumuus pakotti huolehtiman nestetasapainosta ja muusta viilennyksestä. Asuntoautomme pakastin sai kiitosta, kun jäätelöitä sai nauttia pitkin ajomatkaa.

Las Vegasissa yövyimme viihtyisällä leirialueella lähellä kaupungin kiivassykkeisintä katua, Las Vegas Stripiä. Kaupunki oli yksi tärkeistä käyntikohteistamme, mutta kaksi päivää tuhlailukulttuuria valomerineen riitti, ja pian olimme matkalla kohti rauhallisempia maisemia.
 

Tunnetilasta toiseen

Suht lähekkäin sijaitsevat, maailmankuulut vierailukohteet Las Vegas ja Grand Canyon ovat toistensa vastakohdat. Kun Vegasissa illassa tunnelma kiihtyy ja valomyrsky alkaa, voi Grand Canyonilla auringonlaskun aikaan kokea satumaista magiaa aistimalla rotkojen kolmiulotteisuuden ja äärettömyyden. Autolla ajamisessakin ilmenee kaksi liikennetyyppiä: kaupunkien ruuhkavilskeessä eteneminen voi olla todella hidasta, mutta harvoin kuitenkaan täysin paikalleen pysähtynyttä. Väljemmillä väylillä mennään hyvää keskinopeutta, ja kuorma-autotkin ajavat poikkeuksetta satasta. Tieviitoitus on selkeää ja pieni harha-ajo on korjattavissa seuraavan liittymän kohdalla.

Yhdysvalloissa välimatkat ovat pitkiä, ja siksi tämä matkailumuoto sopii niille, jotka eivät kavahda useamman tunnin ajomatkoja. Koko lomaa ei toki tarvitse tuhlata ratin takana, koska pääteillä keskinopeuden pystyy pitämään melko korkeana ja nopeusrajoitukset ovat suomalaista moottoritietasoa.
 
Grand Canyon Skywalk on kanjonin länsipäädyssä oleva, läpinäkyvällä lattialla varustettu näköalasilta.

Drive in -kansallispuisto

Arizonan paahtavasta kuumuudesta suuntasimme kohti pohjoista ja yhtä UNESCO:n maailmanperintökohteista, Kalifornian Yosemite-kansallispuistoa. Sierra Nevadan vuoristoalueella sijaitseva puisto tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia tutustua paikalliseen luontoon. Pelkkiä vaellusreittejä on yli tuhat kilometriä, ja vuoristoalueella voi kohdata villieläimiä. Me näimme karhunpennun aivan lähietäisyydeltä sen ylittäessä tietä. Olikohan emokin lähellä?

Automatkaaja näkee parhaiten alueen upeat vuoristo- ja metsämaisemat, kun ajaa Yosemiten läpi itä-länsisuunnassa. Parinkymmenen taalan läpiajomaksulla pääsee kurvailemaan noin 200 kilometrin matkan, jonka varrella on lukuisia pysähdyspaikkoja ja opastuskeskuksia. Aikaa kannattaa varata koko päivä.
Yosemiten kansallispuiston itäinen sisäänajoportti on noin 2 000 metrin korkeudella merenpinnasta.

Rantatietä alas

Elokuvamaisia rantamaisemia janoavan kannattaa sisällyttää reittiinsä ainakin pieni pätkä valtatie ykköstä. Tie polveilee aivan Tyynen valtameren rannikkoa pitkin Kalifornian länsipäädyssä noin tuhannen kilometrin matkan. Reitillä on helppo pysähtyä upeille hiekkarannoille tai nauttimaan paikallisten ravintoloiden merenherkuista.

San Franciscon ja Los Angelesin puolivälissä sijaitseva Hearst Cast­le on vierailun arvoinen kohde tällä reitillä. Hearstin mediasuvun rakennuttamassa kartanossa pääsee tutustumaan mittavaan taide- ja antiikkikokoelmaan. Nähtävää riittää ilman tarkkoja suunnitelmia, ja meille viimeistään rannikkoajelu San Franciscosta takaisin Los Angelesiin toi todella stressivapaan lomatunnelman.

Rauhassa ajaminen, intuitiivinen pysähtely ja paikallisten kanssa jutustelu jättivät unohtumattomat muistot lomasta, jonka aikana nautittiin yhdessäolosta, auringosta, nähtävyyksistä ja liikkumisen vapaudesta. Näihin maisemiin palataan vielä - ehkä silloin avoautoillen.