Koronaviruksen vaatiessa suojautumista ja turvavälejä oma auto koetaan turvalliseksi tavaksi liikkua. Joustavien hankintatapojen ansiosta pandemian aikana auton rattiin on yhä helpompaa hypätä myös niiden, joilla omaa autoa ei ole.

Viimeisen vuoden ja koronapandemian aikana kuplan käsite on tullut ihmisille tutuksi, mutta suomalaiset näyttävät uskovan myös muiden automallien suojaavan koronavirukselta tehokkaasti. Henkilöauton suosio näkyy erityisesti lomamatkoissa. Autoliiton selvityksen mukaan viime kesänä autolla tehtiin peräti neljä viidestä vapaa-ajan matkasta. Lomamatkojen ohessa auton suosio kasvoi myös työmatkojen välineenä selvästi.

”Auto koetaan pandemian aikana turvalliseksi. Toisin kuin junassa, bussissa tai lentokoneessa, omassa autossa ihminen voi valita matkaseuransa itse”, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen perustelee.

Myös polttoainevalmistaja Nesteen tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset haluavat hypätä auton rattiin yhä useammin. Tärkein syy on koronavuoden aikana opittu turvallisuus.

”Erityisesti riskiryhmille oma auto on voinut olla ainut turvallinen väline liikkua pidempiä matkoja”, kertoo Nesteen Marketing & Services -liiketoimintayksikön markkinointipäällikkö Tytti Stranding.

Koronavuosi loi uusia palveluita autokauppaan

Henkilöauton suosio näkyy erityisesti lomamatkoissa. Suurin syy on lentokonetta vaativan ulkomaanmatkailun vaihtuminen kotimaahan, missä muutenkin on totuttu liikkumaan autolla. Henkilöauton suosiota näppäränä kotimaan liikennevälineenä kasvattaa myös se, että monet matkakohteet ovat ilman autoa hankalasti saavutettavissa.

Pandemian aikana kesä- tai vuokra-auton onkin hankkinut myös moni tavallisesti joukkoliikennettä käyttävä, Tolvanen sanoo.

”Vaikka uusien autojen myynti viime vuonna notkahti, käytettyjen autojen myynti kasvoi ja myös autovuokraamojen varastot tyhjenivät. Autolla halusivat liikkua myös ne, jotka eivät omista autoa”, Tolvanen sanoo.

Henkilöautojen suuri kysyntä on kiihdyttänyt automarkkinan murrosta.

Henkilöautojen suuri kysyntä onkin kiihdyttänyt jo ennen pandemiaa käynnistynyttä automarkkinan murrosta. Autojen myynti- ja välityspalveluissa trendiin on vastattu uusilla tuotteilla ja rahoitusmalleilla. Niitä yhdistää se, että autoa ei tarvitse enää omistaa, jotta sitä voi käyttää.

Vauhtia on saanut esimerkiksi autojen vertaisvuokraus, jossa Airbnb:n tapaa omaa autoa vuokrataan toisille, kun sitä ei tarvita itse. Monet perinteiset autovuokraamot ovat myös laajentaneet palettiaan päivä- tai viikkotarjonnasta pitempiaikaiseen vuokraukseen.

Pandemian aikana oma auto koetaan turvalliseksi esimerkiksi kauppareissuilla.