
Hilux on kotonaan niin metsässä kuin kaduilla
Legendan maine ja veistoksellinen muotoilu kohtaavat kahdeksannen sukupolven Toyota Hiluxissa.
Levoton mieli rauhoittuu, kun kepeä painallus käynnistyspainikkeesta herättää konepeiton alla uinuneen voimanlähteen keveään joutokäyntiin. Vaihteenvalitsin ja jalan vapauttaminen jarrupolkimelta lähettävät ajoneuvoyhdistelmän vaivattomasti liikkeelle.
Kuljettajan tukeva, mutta mukava nahkapäällysteinen istuin on kiinni hieman yli kahdessa tuhannessa kilossa parasta japanilaista insinööritaitoa. Vetokoukussa puolestaan lepää autonkuljetustraileri, jonka päällä on asiakkaan tarkkojen toiveiden mukaisesti erikoisvarusteltu Hilux. Veturina toimii Premium-varustetason Double Cab -malli. Matka kohti maastossa tapahtuvia autokuvauksia on alkanut.
Maantiellä kuin sukkasillaan
Supisuomalaisella, parhaat päivänsä nähneellä kestopäällysteisellä valtatiellä Hilux antaa matkustamoon rauhan ulkopuolisista häiriötekijöistä. Äänieristys on parhaiden henkilöautojen tasoa ja suuntavakaus tekee ajamisesta rentoa. Takana seuraa perävaunu, joka rajoittaa suurimman sallitun nopeuden kahdeksaankymppiin.
Moderni Hilux on ottanut edeltäjiinsä verrattuna suuren harppauksen ennen kaikkea sisätiloiltaan. Sisädesign on edelleen erittäin funktionaalinen, ergonominen ja käyttäjäystävällinen, mutta myös muotokieleltään rauhallinen. Ellei tietäisi olevansa avolavapakettiautossa eli pick-upissa, voisi kuvitella istuvansa nykyaikaisen katumaasturin kyydissä. Hilux on juuri niin henkilöautomainen kuin järeä hyötyauto voi olla – helposti lähestyttävä, mutta silti tehtäviensä tasalla.
Voimakkaasti vääntävä moottori vähentää vaihtotarvetta ja vielä pienemmällä vaivalla pääsee, jos ajaa automaattivaihteisella versiolla. Kumpikin vaihteisto on kuusivaihteinen, joten oikea välitys löytyy tilanteeseen kuin tilanteeseen.
Kotonaan maastossa
Tulemme kuvauspaikalle, jonne saapuu yhdistelmämme lisäksi myös kaksi muuta erikoisvarusteltua Hiluxia. Kuvausmaasto on mäntyvoittoista kangasmaastoa, kivikkoa ja lampia. Olemme saapuneet paikkaan, jossa Hiluxin vahvuudet pääsevät erinomaisesti esille.
Hiluxin neliveto on kytkettävää mallia auton ollessa normaalitilassa takavetoinen. Sähkökäyttöisen valintakytkimen avulla nelivedon voi kytkeä päälle myös maantiellä aina 100 kilometrin tuntinopeuteen asti, jolloin se tuo turvaa äkillisesti vaihtuviin olosuhteisiin. Maastokäytön kannalta oleellinen alennusvaihteisto on vakiovaruste, kuten myös takatasauspyörästön sataprosenttinen lukko. Alennusvaihteen kytkeminen tiputtaa ykkösvaihteella ajamisen todelliseksi ryömintänopeudeksi, jota maastoajossa väistämättä tarvitaan.
Vankasta mekaniikasta huolimatta Hilux on pakattu täyteen avolavoissa ennennäkemätöntä, maastoajoa helpottavaa tekniikkaa. Esimerkiksi ristiriipuntatilanteessa vetoluistonestojärjestelmä pystyy pyöräjarruja käyttämällä siirtämään voimaa maassa kiinni olevalle pyörälle sivistyneesti ilman, että auto karkaa käyttäjänsä käsistä vähentäen näin takatasauspyörästön lukon käyttötarvetta. Mäkilähtöavustin on vakiona kautta linjan ja Active-varustetasosta lähtien vakiona oleva DAC-alamäkihidastin puolestaan pitää alamäkeen ajettaessa ajonopeuden maltillisena ilman, että kuljettajalla on tarvetta käyttää polkimia. Hidastin toimii sekä eteen- että taaksepäin ajettaessa.
Tyyliä ja tarkoituksenmukaisuutta
Vaan miten on monikäyttöisyyden laita? Helppo homma. Vaikka Hilux on saatavilla tasan tarkkaan yhdellä moottorilla, kahdella eri vaihteistolla ja kahdella eri koripituudella, tarjoaa se huikean laajan malliston ja räätälöitävyyden.
Ensimmäisenä liikkeelle lähtee tuttu yhdistelmäveturi, Hilux Double Cab Premium. Sen vakiovarusteiset 18 tuuman kevytmetallivanteille asennetut, täysin normaalit katurenkaat pureutuvat maastoon odotetusti kuljettajan nauttiessa olostaan automaatti-ilmastoidussa matkustamossa. Sopivassa kuvauspaikassa kuljettaja poistuu autosta ja lukitsee ovet älyavaimella, joka on aiemmin ollut vain henkilöautojen varuste. Autoa katsellessa näyttää kuin se olisi aivan yhtä kotonaan kaupungin kaduilla, oopperatalon ovella ja keskellä metsää.
Seuraavaksi kuvauspaikkaan ajetaan asiakasta varten erikoisvarusteltu ja erikoismaalattu Hilux Double Cab. Auto on varusteltu hyvin tarkkojen ja tarkoituksenmukaisten vaatimusten mukaisesti Toyotan alkuperäisvarusteilla, kuten lavasuojalla ja työkalulaatikoilla, sekä Toyotan luotetun yhteistyökumppanin Arctic Trucks Finlandin varusteilla, esimerkiksi puskurin taakse piilotetulla vinssillä ja pohjapanssaroinnilla.
Kaikkein kovimpaan käyttöön
Kolmantena kuvauspaikan ottaa avolavapakettiauto ilman avolavaa. Yksi varusteluvaihtoehto on korvata alkuperäinen avolava suoraseinäisellä kuormatilalla, joka luo mahdollisuuksia vaikka mihin. Tilaan voi asentaa laatikostoja ja työkalutelineitä mielikuvituksen rajoissa, käyttötarkoitusta palvelemaan. Kattavat kuormansidontamahdollisuudet, kaikille sivuille aukeavat täysikokoiset luukut ja tukeva kattorakenne tekevät tästä ratkaisusta monien tilanteiden taiturin.
Lopulta kuvauspaikalle ajetaan Arctic Trucksin AT35-varusteltu Hilux. Vankka pohjapanssarointi ja ulkohalkaisijaltaan 35-tuumaiset renkaat vievät Hiluxin paikkoihin, joihin ei jalkaisin uskalla kulkea – ja tuovat sieltä takaisin. Samankaltaisia maastokelpoisuuden aivan uudelle tasolle nostavia ratkaisuja nähdään Siperian öljykentillä ja Etelänapamantereen olosuhteissa, mikä kertonee varusteluun liittyvästä tietotaidosta kaiken oleellisen.
Näitä neljää autoa katsellessa mieleen piirtyy ajatus hienostuneesta, järeästä autosta, joka on kuin taulu. Melkein tyhjässä taulussa on neljä pyörää ja neliveto. Millaisen kuvan sinä taululle piirtäisit?
Kaikesta selviävä ihmeauto
Brittiläinen moottoriohjelma Top Gear halusi testata Hiluxin perin pohjin. Heidän testinsä päämäärä oli tuhota 190 000 mailia ajettu vuoden 1988 mallinen Hilux. Auto joutui todellisen sabotaasin kohteeksi. Se upotettiin mereen, sitä moukaroitiin murskauspallolla, sen päälle pudotettiin matkailuperävaunu ja se sytytettiin palamaan. Kärsimistään vakavista vaurioista huolimatta Hilux oli pienten, perustyökaluilla tehtyjen korjausten jälkeen ajokunnossa. Top Gear ei luovuttanut, vaan seikkaili vielä 2005 vuosimallin Hiluxilla magneettiselle Pohjoisnavalle ja Islantiin aktiivisen tulivuoren juurelle.