Napapiirin molemmin puolin kiemurteleva Helgelandskysten kuuluu Norjan upeimpiin maisemareitteihin. Autoilu Pohjois-Norjassa tarkoittaa jylhiä vuoristomaisemia, mutkaisia teitä ja upeita leiripaikkoja.

Voiko näin upeaa leiripaikkaa ollakaan? Keskiyön auringon valaisema ranta jatkuu kilometrin verran molempiin suuntiin. Horisontissa siintää tarunhohtoinen Lofoottien saaristo. Meri tuoksuu ja nousuvesi huuhtoo vaaleaa hiekkaa. Vesi on tietysti jääkylmää, ollaanhan Napapiirin pohjoispuolella.

Taloja ei täällä Langsandin autiorannalla ole. Ainoat asumukset ovat tien levikkeelle pysäköidyt asuntoautot ja kourallinen rantahiekan laidalle pystytettyjä telttoja. Ohi kulkevan maantien vieressä on wau-arkkitehtuuria edustava huoltorakennus, josta löytyy kiiltävien vessojen lisäksi kolikoilla toimiva suihku. Norjassa palvelu pelaa.

Leirinuotion ääressä istuessa on helppo todeta: Langsandia tunnelmallisempaa telttailupaikkaa saa hakea.

Langsand on kahden kilometrin pituinen autio hiekkaranta.

Norjan pisin maisemareitti

Langsand sijaitsee Sandhornøyan saarella, satamakaupunki Bodøn eteläpuolella. Autoilemme pitkin Norjan pisintä kansallista maisemareittiä, Helgelandskysteniä. Se alkaa pohjoisesta Bodøn läheltä ja kulkee vuonojen rantoja pitkin yli 400 kilometrin matkan etelään. Napapiirin pohjoispuolella oleva alue on nimeltään Salten, eteläpuolella ollaan Helgelandissa.

Helgelandskystenin varrella on monta upeaa luonnonihmettä. Ensimmäisen niistä, Saltstraumenin salmen, näimme jo eilen. Saltstraumen tunnetaan maailman voimakkaimpana vuorovesivirtana: kuusi tuntia kestävän nousu- tai laskuveden aikana sillan alta virtaa lähes 400 miljoonaa kuutiometriä vettä. Kun katsoo valtavia suppilopyörteitä korkealta sillalta, näyttää kuin meren pinta suorastaan kiehuisi.

Muutkin Helgelandskystenin kiinnostavimmat nähtävyydet löytyvät luonnosta.

Pohjois-Norjan suurimman jäätikön, Svartisenin, juurelle voi tehdä muutaman tunnin mittaisen retken. Toinen hyvä päiväpatikoinnin kohde on Seitsemän siskoa -vuoriketju. Erikoisin Helgelandin vuorista lienee Torghatten. Sen keskellä on reikä, josta näkee vuoren läpi.

Lukemattomien vuorten ja tuntureiden lisäksi Helgelandin rannikolla on 14 000 saarta ja luotoa. Suosituin kohde saarihyppelyyn on Unescon maailmanperintökohteeksi julistettu Vegan saaristo, jossa paikalliset asukkaat ovat keränneet puolikesyjen haahkojen untuvia yli tuhannen vuoden ajan.

Saltstraumenin sillalta avautuu komea maisema.

Yli Napapiirin

Helgelandskystenin varrella on kokonaiset kuusi lauttamatkaa. Lippuja ei varata etukäteen, vaan autot ajavat laivaan saapumisjärjestyksessä.

Tunnin mittainen Jektvik–Kilboghavn-reitti on Helgelandin rannikon pisin lauttamatka. Puolivälissä ylitetään Napapiiri. Maisemat ovat komeat: idässä, aivan vuonon perällä, näkyy Svartisen-jäätikkö ja teräviä lumihuippuisia vuoria.

Kireitä siimoja

Vapa taipuu komealle kaarelle, kun pumppaan syvyydestä iskenyttä petoa kohti pintaa. Kelan jarru rutisee ja hiki valuu silmiin, mutta lopulta veneen vieressä pärskii kala.

Nappaan veneen lattialta kirveenvarresta tehdyn tukevan nostokoukun, kurotan laidan yli, ja heilautan kalan kyytiin. Saalis on turska, jolla on painoa melkein kymmenen kiloa.

Merikalastus on Pohjois-Norjassa erittäin suosittua, eikä ihme: maisemat ovat vertaansa vailla, merellä kalastamiseen ei vaadita minkäänlaisia lupia, ja saalista tulee lähes varmasti.

Rannaltakin voi kalastaa – esimerkiksi Saltstraumen vuorovesivirtoineen on eräs koko Norjan parhaista rantakalastuspaikoista – mutta paremmin saalista saa veneestä. Meidän moottoriveneemme on vuokrattu Tosenvuonon perällä olevasta pikkuruisesta Tosbotnin kylästä.

Koukkuun jäi seitiä ja turskaa. Yöpymismökit ovat hyvä majoitusvaihtoehto luonnon rauhasta nauttivalle.

Tosbotn – turvallinen kalastuskohde

Tosbotn on mainio kalastuskohde verrattuna avomeren tuntumassa sijaitseviin Pohjois-Norjan paikkoihin, joissa tuulinen tai sumuinen sää saattaa peruuttaa kalastuspäivän kokonaan. Kapean ja pitkulaisen Tosenvuonon ympärillä kohoaa jyrkkärinteisiä tuntureita, joten edes kovalla tuulella ei tarvitse pelätä veneen ajautumista avomerelle.

Onneksi säät ovat suosineet, ja saalistakin on tullut. Jättiturskan lisäksi saimme parin päivän aikana roppakaupalla pienempiä turskia ja parin kilon kokoisia seitejä. Pohjassa lymyää myös julmahampaisia merikissoja ja jopa kymmenien kilojen painoiseksi kasvavia ruijanpaltaita, mutta niitä emme ole onnistuneet narraamaan.

Valtameren kalat ovat eri kaliiberia kuin suomalaisella mökkijärvellä, joten välineet on mitoitettava saaliin mukaan. Norjassa tarvitaan jäykkä vapa, joka kestää 100–300 gramman pilkkiuistimet sekä kookas kela, jolle mahtuu riittävästi paksua kuitusiimaa. Lisäksi mukana pitää olla nostokoukku sekä tukeva ”pappi” eli kapula, jolla kalat kumautetaan hengiltä.

Kun kello lähenee keskiyötä, aurinko katoaa hetkeksi vuorenhuipun taakse. On aika palata rantaan. Heinäkuun helteinen päivä on ohi, mutta kalareissu jatkuu: ennen nukkumaanmenoa ja huomista kotiinlähtöä on perattava kaksi laatikollista seitiä ja turskaa.

Helgelandskysten

Miten mennä?
Helgelandiin pääsee parhaiten omalla autolla. Lyhin reitti kulkee Vaasasta lautalla Uumajaan, mutta nopeammin ja edullisemmin pääsee Tornion kautta. Pohjois-Ruotsin halki ajaa päivässä Saltstraumeniin tai Tosbotniin. Molempiin on Torniosta noin 650 kilometriä.

Autoilusta
Norjassa ja Ruotsissa autoilija pärjää samalla liikennevakuutuksella kuin kotimaassa. Polttoaine on hiukan kalliimpaa kuin Suomessa. Jos auto hajoaa, Norjan tiepalvelu NAF (p. 08505) auttaa samalla tavalla kuin Autoliiton tiepalvelu Suomessa.

Helgelandskysten-reitillä autoillessa tietulleja osuu matkan varrelle vain Bodøn lähellä. Automaattikamera kuvaa ohi ajavan auton, ja 2–4 euron lasku kolahtaa postiluukusta matkan jälkeen. Helgelandskystenin ajaminen kestää vähintään kaksi päivää, sillä matkan varrella on kuusi lauttaa.

Majoitus ja telttailu
Helgelandskystenin varrelta löytyy runsaasti majapaikkoja. Hotelleja on isommissa kaupungeissa, mutta automatkailijaa kiinnostavat enemmän aamiaismajoitukset ja leirintäalueet.

Matkan varrella suuria ja hyvin varusteltuja leirintäalueita ovat muun muassa Pluscamp Saltstraumen sekä Havblikk Camping. Molemmista löytyy mökkejä, asuntovaunu- ja telttapaikkoja, yhteiskeittiö, suihkutilat, pyykkikone ja wi-fi.

Jos merikalastus kiinnostaa, kannattaa ottaa suunnaksi Tosbotn Camping. Leirintäalueen tunnelmalliset ruohokattoiset mökit ovat hinta–laatu-suhteeltaan erinomaisia, ja ystävällinen isäntä vuokraa edullisia kalastusveneitä (noin 50 e/vrk).