Suomalaisten ymmärrys autojen päästöistä paranee jatkuvasti, sanoo Toyotan yhteyspäällikkö Kalle Kalaja.

Toyota teetti viime vuoden lopulla tutkimuksen, jolla se selvitti suomalaisten kiinnostusta hybridiautoihin. Tutkimukseen vastanneista lähes puolet eli 43 prosenttia kertoi olevansa huolissaan autoilun ympäristövaikutuksista ja runsas kolmasosa, 38 prosenttia, koki autovalinnalla olevan tärkeä vaikutus ympäristöön.

Autoilun päästöjen vähentäminen kiinnostaa myös Toyotaa. Autonvalmistaja ilmoitti Geneven autonäyttelyssä maaliskuussa lopettavansa dieselmoottoreiden tuotannon ostetuimmissa henkilöautoissaan. Vastedes se keskittyy aiempaa enemmän hybrideihin.

Hybrideistään Toyota tunnetaan jo nyt. Tutkimuksen mukaan Toyota on selvästi tunnetuin hybridiautomerkki.

Autoilun mukavuus kuitenkin voittaa usein ympäristöarvot. Miltei puolet, 49 prosenttia, vastaajista ei ole valmis luopumaan yksityisautoilusta. Vaikka yhteiskäyttöautot lisääntyvät, moni haluaa päästä omalla autolla liikkeelle silloin kuin haluaa.

Vain 10 prosenttia on harkinnut autosta luopumista, naiset hieman miehiä enemmän. Yhteiskäyttöautoa on harkinnut toistaiseksi vielä harvempi,­ 6 prosenttia, jälleen naiset miehiä useammin.

Seuraavaksi autoksi hybridiä on harkinnut kolmisenkymmentä prosenttia vastaajista. Kuitenkin 10 vuoden päästä suurin osa vastaajista uskoo ajavansa hybridillä bensiinikäyttöisen auton sijasta.

Moni pitää hybridiauton hankinnassa suurimpana mielikuvaesteenä hintaa. Ladattavassa hybridissä ja sähkö­autossa mietityttää myös esimerkiksi latauspisteiden puute ja toimintavarmuus. Toisaalta hybrideissä houkuttaa ympäristöystävällisyys ja perinteisiä autoja kevyempi verotus.