Toyota Aygo on yhdistelmä rivakkaa menoa ja vähäpäästöisyyttä, turvallisuutta unohtamatta.

Toyota Aygo on ollut esittelystään lähtien menestys Euroopan-markkinoilla. Pieni ja sähäkkä auto on asettunut jäädäkseen A-segmentin autojen tiukimpaan kärkeen. Eurooppalaiset suosivat pieniä autoja, ja se näkyi yli 85 000 kappaleen myyntiluvuissa vuonna 2017. Markkinaosuuksia Aygo kahmaisi omassa luokassaan 6,6 prosenttia. Suomessa Aygon edellinen malli menestyi komeasti ja oli vuonna 2017 kolmantena omassa luokassaan yltäen yli 13 prosentin markkinaosuuteen.

Geneven autonäyttelyssä esitelty, uudistunut Aygo on muotoilultaan entistä vahvempi, ­mutta säilyttää keulansa tunnusomaisen X-muotoilun. Muotoilussa on haettu kolmiulotteisuutta korostavaa arkkitehtuuria. Keulan alaosa on kompakti ja olemukseltaan pystyvä. Ajovalojen alapuolella olevat koristeosat korostavat ajoneuvon leveää otetta tiestä.

Auton sivuprofiilin ­menevyyttä­ ja dynaamisuutta alleviivataan yhdistämällä uusi keula visuaalisesti eri tavalla toteutettuihin ­takavaloihin, joiden yksilöllinen valokuvio luo ­helposti tunnistettavan ilmeen myös pimeällä.

Kattava varustelu houkuttelevalla hinnalla

Uudistuneet varustetasot on suunnattu entistä laajemmalle käyttäjäkunnalle. Jokaisessa varustetasossa on sille ominaisia muotoilun yksityiskohtia, jotka tunnistaa etupuskurin väriosista ja vanteiden sekä sisätilojen yksityiskohdista.

X-play tarjoaa kattavan varustelun yhdistettynä houkuttelevaan hinnoitteluun, kun taas huipulla oleva x-clusiv-varustelu tarjoaa näyttävän ­bi-tone-ulkovärin kolmella vaihtoehtoisella ulkovärillä. Lisäksi tässä varustetasossa on muun muassa näyttävät 15 tuuman kevytmetallivanteet, osanahkaverhoillut istuimet, automaatti-ilmastointi, älyavainjärjestelmä sekä Toyota Safety Sense -turvallisuusvarusteet.

Näiden lisäksi kaksi ­erikoismallia, x-cite ja x-trend, piristävät Aygon mallistoa säännöllisesti uusiutumalla. Ensin x-cite nähdään säväyttävässä Magenta-ulkovärissä ja x-trend sähäkän mustassa ulkoasussa.

​Aygon erikoismalli Magentan värisenä.

Teho ja taloudellisuus yhdistyvät

Toyotan palkittu 998-kuutiosenttimetrinen, kolmisylinterinen ja 12-venttiilinen voimanlähde täyttää Euro 6.2 -päästömääräykset. Moottorissa on hyödynnetty muuttuvaa imuventtiilien ajoitusta (VVT-i), joka yhdistää parhaalla tavalla tehon ja taloudellisuuden. Uudistunut Aygo kiihtyy ripeästi, ja yltää sataan kilometriin tunnissa alle 14 sekunnissa, ja sen huippunopeus on 160 kilometriä tunnissa. Auton polttoainetalous on huippuluokkaa, ja se kuluttaa yhdistetyssä ajossa vain neljä litraa sadalla kilometrillä. Myös päästöt ovat niukat.

Moottoriuudistusten lisäksi Aygon jousitusta sekä ohjaustehostimen ­toimintalogiikkaa on ­hienosäädetty. Sen ansiosta auto reagoi nopeasti ja täsmällisesti äkkinäisissä ­tilanteissa.

Moottorin melu ei häiritse kuljettajaa, sillä auto on eristetty kojelaudan alueen, A-pilarien, ovien ja takakontin alueilta. Äänieristysmateriaalit takaavat matalan melutason sisätiloissa.

Huippuluokan turvallisuutta

Aygon turvallisuusvarustelu ehkäisee monia vaaroja. Pre-Collision-järjestelmä (PCS) tunnistaa edessä olevan liikenteen ja vähentää törmäysriskiä edellä olevaan ajoneuvoon. Vaaran uhatessa järjestelmä varoittaa merkkiäänellä. Jos kuljettaja ei jarruta ajoissa, järjestelmä aktivoi hätäjarrutuksen. Näin nopeus törmäyksen hetkellä on huomattavasti pienempi. Hätäjarrutus voi jopa estää törmäyksen. Sen ansiosta peräänajo joko estyy tai törmäysvoima on huomattavasti pienempi kuin ilman järjestelmää.

Kaistavahti (LDA) seuraa kaistamerkintöjä ja auttaa välttämään suistumisonnettomuuksia. Jos auto uhkaa ajautua kaistamerkinnän yli ilman suuntamerkin käyttöä, LDA varoittaa kuljettajaa varoitustekstillä sekä äänimerkillä.

Uudessa Aygossa Toyota Safety Sense -varusteet ovat saatavilla kaikkiin varustetasoihin, x-clusiv-varustetasossa ne ovat vakiona.