Juuso Ruohonen eli View tekee tummissa vesissä soljuvaa musiikkia. Rapista ja hip hopista tunnettu artisti laajentaa musiikillista maailmaansa pian ilmestyvällä uudella albumilla.

Juuso Ruohosen tulevan levyn nimi ”I See The Same Dream Every Night” on tatuoitu hänen käteensä. Teksti alkaa toisen kämmenen syrjässä ja jatkuu toisessa. Kun albumi on julkaistu, Ruohonen teetättää tekstin päälle yliviivaustatuoinnin, merkkinä siitä, että hanke on maalissa.

Oikeasta käsivarresta löytyy vastaavalla tavalla ihoon ikuistettuja, omaan musiikkiin liittyviä tekstejä.

Juuso Ruohonen, artistinimeltään View, ampaisi listolle vuoden 2015 esikoislevyllä. Ensimmäinen keikka myytiin loppuun, ja Avalon-biisi pääsi YleX:n tehosoittoon. Faneja löytyy ympäri Eurooppaa muun muassa Ranskasta, Saksasta, Tanskasta ja Itävallasta. Näissä kaikissa maissa Ruohonen on myös keikkaillut.

Musiikin tekeminen ja esittäminen on Ruohosen pitkäaikainen haave. Silti hän vaikuttaa hieman hämmentyneeltä oman taiteilijuutensa äärellä.

”Ylipäänsä se, että joku tulee keikoilleni, tuntuu hyvälle. Aluksi esiintyminen jännitti, sitten hän jäin lavalla olemiseen koukkuun.”

Tunnetta ja uskallusta

Ruohosen musiikin tummaa, öisenä soljuvaa äänimaisemaa on sijoiteltu tähän asti hip hopin ja rapin nimikkeiden alle. Kysymys siitä, onko hän hiphoppari vai räppäri, saa Ruoho­sen kiemurtelemaan tuolillaan.

”Koen olevani tulkitsija.”

Lähiaikoina julkaistavalla albumilla kuullaan runsaammin melodisia osuuksia ja orgaanisia instrumentteja, kuten jousisoittimia. 

Oikeassa käsivarressa on ihoon ikuistettuja, omaan musiikkiin liittyviä tekstejä.

Tunnetta ja uskallusta on pelissä aiempaa enemmän. Ruohonen on tyytyväinen, että on ylittänyt rajojaan ja rohkaistunut käyttämään ääntään isommin, kuten laulamaan falsetissa. Uutta albumia kuullaan ensimmäisen kerran livenä helmikuussa 2020. Silloin View nähdään Korjaamon lavalla.

Yhteistyö on saumatonta aikoinaan yhteisestä bändistä tuottajaksi löytyneen Joonas Laaksoharjun kanssa. Laaksoharju tuottaa ja säveltää, Ruohonen sanoittaa. Englanniksi sanoittaminen valikoitui luontevasti.

”Kun olin 9, parhaat ystäväni olivat afganistanilaisia. Heidän kanssaan juttelimme ja räppäsimme englanniksi.” Ystävien kanssa jaettu intohimo rappiin ja hip hopiin jäi kytemään. Ensimmäiset sanoituksensa Ruohonen kirjoitti 12-vuotiaana.

Isoja idoleita

Lapsena Ruohosen idoleita olivat esimerkiksi Michael Jackson ja Queen, jonka Bohemian Rhapsody iskee edelleen täysillä.

”Kuuntelen aika vähän musiikkia ja silloin kun kuuntelen, palaan vanhoihin suosikkeihin.”

Nyt aikuisena hän fanittaa näyttelijä Johnny Deppia. Myös Axl Rose resonoi Ruohosessa. ”Hauska hahmo, ehdoton ja diiva.”

Ruohonen kuvailee itseään melankoliseksi. Sanoitusten tekeminen on hyvin henkilökohtaista, terapeuttistakin. Joskus omat sanoitukset kätkevät sisälleen helmiä myös tekijälleen, oivalluksia joita ei vielä musiikkia luodessa näe. Ymmärrys avautuu myöhemmin.

Eetteristä tuttu ääni

Vaikka Ruohosen musiikki ei olisi vielä tuttua, hänen matala, soinnukas äänensä on hyvinkin tuttu suurimmalle osalle meistä, nimittäin mainoksista. Ensimmäisen mainoksensa hän spiikkasi lapsena, esittäessään pientä poikaa radiospotissa. Ruohonen rupesi treenaamaan spiikkaamista jo nuorena, harjoittelemaan sitä, miten ääneen saa iloisen, vakavan tai rauhallisen soinnin.

Parikymppisenä hän teki ensimmäisen mainoskampanjan virvoitusjuomalle. Ruohosta naurattaa, kun hän muistelee nauhoitusta.

”Kuuteen sekuntiin oli saatava mahtumaan älytön määrä sanoja. Puheestani ei saanut mitään selvää.”

Juuso Ruohonen on nauttinut tien päällä olemisesta muun muassa Euroopan keikkakiertueella.

Ruohonen on toiminut seitsemän vuoden ajan myös radiokanava ­Loopin äänenä, ja hiljattain häntä on kuultu Toyotan Corolla-mainoksissa. Ruohosen isä Pasi on niin ikään tunnettu ääninäyttelijä.

”Kerran isä kommentoi, että minulla on nasaali stadin ässä. Työstin sen pois äänestäni.”

Hyvää hälinää

Kun tulee autoista puhe, erityisesti amerikanraudat vetävät Ruohosta puoleensa. Hän on nauttinut tien päällä olemisesta muun muassa Euroopan keikkakiertueella.

Ruohonen tunnustaa olevansa peruslevoton. Liikkeellä ja liikkeessä oleminen tuo hyvää oloa ja auttaa samalla purkamaan tunteita.

”Liike on luovuudenkin moottori. Sanoitukset saattavat saada alkunsa juoksulenkillä.”