Petri Meriläisen Auriksessa asiakkaita ihastuttaa kattoikkuna. Eräs nuori pari piteli toisiaan käsistä kiinni ja tuijotteli tähtitaivasta.

Miksi valitsit Toyota Auris Hybridin?

Mietin vuoden päivät, millä autolla jatkan työtäni, kun liikennepalvelulaki tulee voimaan ensi heinäkuussa. Auton pitää olla toimintavarma ja kuluttaa vähän polttoainetta. Jokainen Toyotalla ajava työkaveri sanoi samaa: mitään ei ole hajonnut, ja kulutus on hyvin maltillinen. Aiemmassa taksiautossani kaikki kulut olivat Aurisia suuremmat.

Miten Auris sopii taksiksi?

Koeajolla mietin, onko Auris kokoluokaltaan sopiva taksiautoksi. Käytin itseäni mittapuuna ja istahdin takapenkille. Ajattelin, että jos minä mahdun takapenkille, mahtuu tänne valtaosa asiakkaista. Olen melkein 180-senttinen. Eikä tila ole koskaan loppunut kesken. Autoon on mahtunut kolme minun kokoistani karpaasia matkatavaroineen. Joskus joutuu etupenkkiä siirtämään, mutta niin joutui edellisessäkin autossani. Myös tavaratila on riittänyt. Kuljetan paljon rollaattoreja ja pyörätuoleja.

Millaisia ovat olleet asiakkaiden reaktiot Toyota-taksista?

Moni on tykännyt pirteän punaisesta väristä. Osa on kertonut, että omistaa itsekin Toyotan tai vanhemmilla on Toyota. Kestävyyttä ja edullisia ylläpitokuluja on kehuttu. Toisaalta moottoritienopeuksilla rengas­melu kasvaa.

Mitä Aurisiin liittyvää muistoa et unohda?

Sähkömoottorin hiljaisuus on hauska. Asiakkaat ovat yllättyneet, kun olen tullut selän taakse hiljaa hiipien. Yhdet asiakkaat vein mökille Rymättylään ja hiekkatiellä avasin ikkunat. He ihmettelivät, kun renkaiden alta kuului vain pieni rapina, kuin polkupyörällä etenisi. Panoraamakatto on myös aiheuttanut hämmästystä. Yksi nuoripari ihasteli tähtitaivasta ja piteli toisiaan kädestä kiinni.

Miten hybridi on vaikuttanut käyttökuluihin?

Nyt kun olen päässyt hybridin makuun, pois en vaihtaisi. Kaupunkialueella ajan usein pelkällä sähköllä. Polttoainekulut ovat vähentyneet huomattavasti. Auris on tuonut säästöä kuukauden polttoainekuluihin yli 450 euroa. Veroissa säästän noin 600 euroa vuodessa.

Mitä auto kertoo omistajastaan?

Kyllä se jonkinlaisesta sosiaalisesta­ statuksesta kertoo. Kun puhutaan isoista saksalaisista automerkeistä, siinä on tietynlaista näyttämistä, että rahaa on. Toyotan imago ei herätä aggressioita. Jos puhutaan fiksuista autoilijoista, mielestäni Toyota-kuljettajat voi laskea siihen joukkoon.