Kuin bensaa suonissa – tämä jos mikä pätee Seppo Saxholmiin. Vai mitä sanotte: kartanlukijan hommia rallissa, autotallissa kaksi moottoripyörää ja ensi tammikuussa mittariin rävähtää hulppeat 30 vuotta Toyotalla. Palvelupäällikkönä työskentelevän Saxholmin innostus autoihin käynnistyi jo pikkupoikana.

”Faija ei ymmärtänyt autoista mitään, joten minä räpläsin niitä”, hän kertoo.

Valmistuttuaan insinööriksi Saxholm aloitti työt vuonna 1988 silloisessa Amerin tytäryhtiössä Korpivaarassa, josta tuli myöhemmin Toyota. Hänen ensimmäinen pestinsä oli aluepäällikkö. 1980-luvulla tutuksi tuli myös ralliauton vauhti Saxholmin istuessa kaverinsa kartturina.

Autoilun iloa

Autoalaan on mahtunut vuosien varrella monta käännettä ja kurvia. Saxholmia niissä on selvästi kannattelut aito innostus. Hän saa työnsä käänteet kuulostamaan jännittävältä tarinalta.

Jännittäviä olivat nekin vuodet, jolloin Postissa tajuttiin, että kohta tarvitaan paketteja kuljettavia autoja – ja paljon. Nettimyynti oli ottamassa tulta alleen, mutta kalusto puuttui. Toyota ja Saxholm äkkäsivät ratkaisuksi näppärän Yaris Verson. Pikkukärryn, jonka tilaihme piili sen korkeudessa. Autoon mahtui vaikka polkupyörä.

”Kuskit eivät saaneet sitä edes rikki, eikä se kuluttanut paljon polttoainetta”, Saxholm myhäilee.

Kesällä Saxholmille lankesi melkein mahdottomalta kuulostava tehtävä: hoitaa muutamassa viikossa Neste Ralliin 63 autoa ja takaisin.

”Katsojat näkevät vain MM-rallikuskien autot, mutta kisaorganisaatiolla pitää olla lukuisia autoja joka pätkällä. Ajanottajat, lääkärit, tuomarit – kaikki liikkuvat autolla”, Saxholm kertoo.

Logistinen rutistus onnistui. Saxholm kumppaneineen sai autot hankittua sovitussa ajassa. Operaatio alkoi maanantaina, keskiviikkona autot olivat Jyväskylässä ja lauantaihin mennessä ne teipattiin. Rallin aloitustorstaita edeltävänä sunnuntaina autot olivat siistissä rivissä kisaorganisaation käytössä. Viikon ympärivuorokautisen käytön jälkeen autot tarkistettiin, pestiin ja ryhmiteltiin takaisin kuljetusta varten samassa ajassa.

”Uskon, että vahvuuteni on periksiantamattomuus. Jos ruvetaan tekemään, niin sitten myös tehdään. Vastoinkäymisiä ei pidä pelätä.”

Kolmet vuosijuhlat

Vuosi 2018 on Saxholmille monessa mielessä erityinen: 30:n Toyota-vuoden lisäksi hän viettää vaimonsa kanssa 30-vuotis hääjuhlaa. Silloin tulee myös kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Saxholm lopetti tupakanpolton. Terveys on kuuttakymppiä lähestyvälle Saxholmille tärkeä.

”Päiväni alkaa, kun lähden koiran kanssa aamukuudelta ulos. Maanantaisin käyn golfseuran tekniikkatreeneissä, tiistaina kuntosalilla, keskiviikkona joogaan, torstain olen varannut vanhalle isälleni. Perjantaina en tee mitään, mutta viikonloppuna kuljen koiran kanssa pitkiä lenkkejä”, Saxholm luettelee.

Työpäivät pysyvät tätä nykyä normaalin työajan rajoissa, matkoja lukuun ottamatta. Sitten ovat tietenkin moottoripyörät, naapurilta juhannusyönä ostettu skootteri sekä matkaenduro.

”Kun laitan kypärän päähän, tulee epätodellinen vapauden tunne. Ympäröivän luonnon kuulee ja aistii ihan eri tavalla kuin autossa.”

Jaettu arvomaailma

Energian säästäminen, turvallisuus, uudet teknologiat – autoala kulkee monessa mielessä etulinjassa. Innovatiivisuus on yksi syy, miksi Saxholm on pysynyt Toyotalla kaikki kuluneet vuosikymmenet. Tärkeää on myös Toyotan yrityskulttuuri.

”Toyotalla on oma tapansa lähestyä asioita, ja se sopii minun arvomaailmaani. Henkilökuntaa, asiakkaita ja kumppaneita kunnioitetaan, mutta heiltä myös vaaditaan. Minun ei ole koskaan tarvinnut kyseenalaistaa omaa työnantajaani.”

Työ on Saxholmin sanoin kuin joukkuelaji.

”Parasta on porukka ympärilläni. Myyntipuolella on niin hyvä henki, että olemme kuin kasvaneet kimppaan. Koskaan ei voi tietää, mitä seuraava päivä tuo tullessaan.”