Vuoden 2020 kääntyessä kohti kalenterivuoden loppua luodaan perinteisesti katse kuluneeseen vuoteen ja silmäillään kiinnostuneesti tulevaisuutta ja mitä uusi vuosi mahtaa tuoda tullessaan. Jos olisimme laiva ja katsoisimme tähän asti kuljettua reittiä, kävisi mielessä väkisinkin seuraava asia: olemme käyneet kivillä useammin kuin erään nimeltä mainitsemattoman varustamon matkustajalaivat. Kulkusuuntaan katsottaessa tilannetta voisi kuvata taas hernerokkasumussa seilaamiseen.

Astuessamme kuivalle maalle ja takaisin autoalan kuvioihin voidaan todeta tämänhetkisen normaalitilanteen jatkuneen melko lailla muuttumattomana. Suomen kokonaisautomarkkina on kevään koronapiikin luoman kuopan myötä noin 17 % pienempi kuin viime vuonna. Vaikka kakku onkin pienentynyt, olemme Toyotalla iloisia saadessamme siitä jatkuvasti suurempaa palaa lautasellemme. Markkinaosuutemme oli lokakuun jälkeen noin 14 % ja tietenkin meitä ilahduttavasti huikealla etumatkalla lähim­pänä oleviin kilpailijoihin (10,1 % ja 9,9 %). Malleista Corolla, Yaris ja RAV4 esiintyvät toistuvasti Suomen suosituimpien automallien Top 10 -listalla, joten voimme olla syystäkin tyytyväisiä suoritus­tasoomme koronasta ja sen vaikutuksista huolimatta.

Jos hyppäämme taas aluksemme kyytiin ja yritämme tähyillä tulevaisuuttamme aiemmin mainitun sakeahkon sumun seasta, on joitain kiintopisteitä kuitenkin näky­vissä. Yksi takuuvarma merimerkki matkal­lamme kohti suurta tuntematonta on käyt­tövoimakeskustelu, joka vain kiihtyy kiihtymistään. Tarjolla on paljon puheen­aiheita, mutta yhtäältä keskustelua käydään voimakkaasti tunne- eikä faktapohjai­sesti. Osaltaan se johtuu tietysti siitä, että faktoja ja ”vaihtoehtoisia” faktoja on esillä todel­la runsaasti. Tällä hetkellä vaatii valitettavasti asiantuntemusta ylipäänsä erottaa oikeat faktat voimakkaaseen ääneen esitetyistä mielipiteistä – joihin jokaisella toki on vapaassa maassa oikeus.

Kaikesta epävarmuudesta huolimatta faktapuolella on onneksi laaja hybridi­mallistomme, joko itselataavina tai ladattavina versioina. Nollapäästöiset autot koputtelevat myös ovella ja ovat melko lähellä horisontissa. Kyllä ne sieltä tulevat näkyviin jahka sumu hieman hälvenee, ja hälveneehän se. Ei yksikään sumu ole kestänyt ikuisesti. Näkymien selkeydyttyä voidaan käydä taas asiallista keskustelua autoilunkin tulevaisuudennäkymistä niin Suomessa kuin maailmalla.

Haluan toivottaa kaikille lukijoillemme ja muillekin asiakkaillemme oikein hyvää ja turvallista joulua sekä onnellista uutta vuotta 2021!

Pekka Karvinen
Tiedotuspäällikkö