Klassikkoautoista pitävä Marko Karvinen entisöi vanhaa Toyota Timangia pieteetillä. 39-vuotias menopeli on tarkoitus museoida ensi vuonna.

Miksi Toyota Timangi?

Nuoruudessani yhdellä kaverilla oli Timangi. Se oli pieni ja sympaattinen auto. Kun kaksi vuotta sitten näin Timangin myynnissä netissä, päätin ostaa ja entisöidä sen

Miltä Timangin ratissa tuntuu?

Se on veikeä ja näppärä ajaa. Autosta näkee hyvin joka suuntaan, jos lavakate ei ole paikallaan. Minulla on ollut aiemmin esimerkiksi vuoden 1969 Corolla ja kuplavolkkari. Tiesin suurin piirtein, millaista vanhalla autolla on ajaa. Ensimmäisellä matkalla loppui bensa, mutta muita yllätyksiä ei ollut. Auto toimii kuin sveitsiläinen kello.

Millaisessa käytössä auto on?

Timangi on harrasteautona. Minulla tulee niin paljon ajokilometrejä vuodessa, että Timangia ei ole järke­vää pitää kokoaikaisessa käytössä edes kesällä. Käyn sillä välillä kylillä pyörimässä ja osallistun harraste­ajoneuvotapahtumiin.

Miten olet kunnostanut autoa?

Auto oli hankintahetkellä tosi huonossa maalissa, ja bensatankki vuoti. Aiemman harrasteautoni kunnostin itse. Siihen meni kaikki vapaa-aika, jota nyt ei ole yhtä paljon. Olen antanut Timangin kunnostamisen ammattilaisille. Keravalainen River Road Design on entisöinyt auton alkuperäiseen asuun.

Itse olen hankkinut autoon muun muassa alkuperäiset lisävalot, pisarapeilit, ralliratin ja lavakatteen. Alkuperäistä lavakatetta etsin yli puoli vuotta soittelemalla Toyota-harrastajille. Timangin alkuperäisiin lisävarusteisiin kuuluivat myös jenkkiteippaukset.

Millaista huomiota autosi saa tien päällä?

Auto kerää katseita, saa aikaan hymyä ja nostattaa peukaloita varsinkin niiltä, jotka ovat eläneet sitä aikaa, kun auto tuli markki­noille. Toiset Toyota-kuskit moikkailevat. Kerran ajoin moottoritiellä, ja vieressä kulki Viron kilvissä oleva auto. Ensin kuljettaja näytti peukkua. Sen jälkeen hän ajoi vähän matkaa eteenpäin ja alkoi kuvata. Toinen käsi oli ratissa ja toinen kännykässä.

Hienoin muistosi autosta?

Toyotan nostalgiapäivillä Seinäjoella ihmiset tulivat kyselemään autosta ja olivat tyytyväisiä, kun sellainen on kunnostettu. Olen tehnyt kuulemma kulttuuriteon, kun olen entisöinyt Timangin.

Mikä vanhoissa autoissa kiehtoo?

Se, että auton eteen joutuu näkemään vaivaa. Vaikka ajamisen fiilis on kiva, eniten pidän siitä, että saan etsiä osia ja laittaa autoa. Siinä on haastetta. Olen ylpeä siitä, että tällainen auto näillä teipeillä ja varusteilla on taas olemassa ja pala Toyotan historiaa on palautettu tien päälle.