Hurja huumori ja syvä sydän ovat aseistariisuva yhdistelmä. Duudsonien Jukka Hildén päätti jo nuorena uskaltaa olla oma itsensä.

Valonheittimet valaisevat hiekkakentän pimeää maisemaa. Jonomuodostelmassa törröttää kuusi autonruhoa, keula taivasta kohti ojentuneena. Metrien korkuiset hahmot lepäävät kahden lankun varassa. Autorobotit ylväinä yössä. Jonkin matkan päässä oranssiin huomiovalaistuun henkilöautoon istuu mies, joka sanoo radiopuhelimeen: ”Olemme valmiit.”

Pikkupoikana Jukka Hildénillä oli vilkas mielikuvitus. Ja hyvä niin, sillä Seinäjoen kaltaisessa pikkukaupungissa tekemistä piti keksiä itse. Puitteet sen sijaan olivat erinomaiset kaikenlaiseen puuhaamiseen. Tilaa, traktoreita, peltoa, paaleja, kattoja ja vanha kaivoskin. Tärkein oli kuitenkin kaveriporukka, jota yhdisti tekemisen ja kokeilemisen ilo. Siellä saivat Duudsonit alkunsa.

”Ihminen ei lopeta­­ leikkimistä, koska kasvaa vanhaksi, vaan kasvaa vanhaksi, koska lopettaa leikkimisen.”

Ystävykset asialla

”Meillä oli tapana kiivetä sopivanpaksuisten koivujen latvaan ja kun runko taipui, laskimme sillä kuin hissillä aidan toiselle puolen – jos puu kesti. Vedellä täytetyssä Routa­kallion vanhassa kaivoksessa opettelimme hyppimään voltteja veteen. Osa tempuista siirtyi meille isältä pojalle. Jarpin isän vinkistä keksimme pyörittää auton konepeltiä traktorin perässä. Hitsasimme konepeltiin penkit ja istuimme kyydissä, kun Jarppi ajoi”, Jukka kertoo. Tarinoita riittää, eikä niiden muistaminen näytä vaativan ponnistelua.

Duudsonit tulivat suurelle yleisölle tutuksi kaksi vuosikymmentä sitten. Ei liene montaakaan suomalaista, joka ei heitä tuntisi. Lakeuksilla syntynyt leikki vetoaa katsojiin kansainvälisestikin, sillä jotakin hyvin puhuttelevaa on siinä hurjassa huumorissa, jonka jäljet johtavat ystävyyteen.

”Duudsonit lähti ystävyydestä, pelottomuudesta kokeilla uusia asioita ja tekemisen ilosta. Kauniina kesäpäivänä emme menneetkään pelaamaan jalkapalloa, vaan teimme styrok­sihaarniskan ja laskimme se päällä rullaluistimilla alas sairaalan mäkeä. Mitä erikoisempi oli idea, sitä isompaa oli into.”

Jarnolla oli videokamera ja pesti MoonTV:llä. Kaveriporukka uskoi vahvasti tietävänsä, mitä nuoret haluavat nähdä, ja päätyi tekemään ohjelmaa itse. Myös ajatus kansainvälistymisestä heräsi varhain.

”Jarnon kanssa painettiin keltanokkina Cannesin filmifestareille, kyseltiin ja kuunneltiin. Aidossa tekemisessä oli jotakin, mikä meitä kiinnosti. Perustimme Rabbit Filmisin, joka tänä päivänä tuottaa 15–20 ohjelmaa vuodessa”, Jukka sanoo.

Hän asuu tällä hetkellä Yhdysvalloissa ja vastaa Rabbitin toiminnasta siellä.

Rohkeuden olemus

Jukka on lähtenyt Jenkkeihin kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla teko on vaatinut rohkeutta. Ensimmäisellä kerralla tiivis kaveriporukka vaihtui stipendin turvin amerikkalaiseen pikkukaupunkiin, jonne Jukka lähti vaihto-oppilaaksi. Hän ei ollut vielä koskaan ollut ulkomailla. Toisella kerralla, muutama vuosi sitten, hyvä ja läheinen työyhteisö piti jättää ja lähteä isolla riskillä valloittamaan maailmaa.

”Halusin katsoa, mihin minusta on. Duudsoniudessa on alusta saakka ollut läsnä asenne, jota kutsumme positiiviseksi anarkiaksi. Se tarkoittaa itsensä haastamista, mukavuusalueelta lähtemistä ja elämän taitojen oppimista. Ihminen yleensä pelkää sitä, mitä tai mistä ei tiedä.”

Ihan nuorena rohkeus oli Jukalle temppuihin liittyvää, mutta pian se tarkentui uskallukseksi olla oma itsensä. Moni pistää roolin päälle. Jos silloin saa hyväksyntää, kehen se oikeastaan kohdistuu?

Päätäkin kannattaa välillä treenata. Kaikilla meillä on jotakin käsiteltävää, Jukka pohtii.
“Live hard live your dream” on ajatelma, joka kulkee Jukan mukana.

”Äiti sanoi aina, että ole vain oma itsesi, sen pitäisi riittää. Tulen hyvin köyhästä perheestä ja isälläni on raju tausta. Hän ei osaa lukea eikä kirjoit­taa, mutta hän hoitaa elämänsä ja vastuunsa sekä ennen kaikkea elää hetkessä. Isä on ensimmäisenä syksyn lehtikasassa tekemässä enkeleitä ja lapset rakastavat leikkiä hänen kanssaan.”

Jukalle ikä on numero. Ihminen ei lopeta leikkimistä, koska kasvaa vanhaksi, vaan kasvaa vanhaksi, koska lopettaa leikkimisen. Duudsonien tempuissa asuu myös filosofia: elämäs­sä on uskallettava pelottomasti ja kunnianhimoisesti tehdä sitä, mitä muut eivät rohkene.

”Olemme saaneet ja haluamme antaa takaisin maailmalle asioita, joilla on tarinaa ja merkitystä. Duudsonien aktiviteettipuistot kuvastavat ympäristöä, jollaisen olisimme halunneet lapsena. Niissä opitaan taitoja, mutta ne ovat leikkisiä – niihin voi mennä kuka tahansa. Kannustamme ihmisiä tekemään sitä, mitä sydän sanoo. Kaikki mokaavat joskus ja juuri silloin voi oppia itsestään eniten, korjata ja mennä eteenpäin. Ei kannata jäädä surkuttelemaan mennyttä.”

Kun riemu räjähtää

Tärkeintä ei kuitenkaan ole rohkeus, vaan ystävyys ja kunnioitus toisia kohtaan.

”Olen aina ollut meistä se suuna päänä oleva keihäänkärki. Jarppi puolestaan on yllytyshullu, tekemisen viisas, hauska ja nopea suustaan. Jarno on vetäytyvämpi, viisas ja harkitseva, ja HP sympaattisen empaattinen kuuntelija. Porukkana olemme keskittyneet toistemme vahvuuksiin ja hioneet sieltä keskitien. Emme ole työkavereita, vaan enemmänkin jonkinlaisessa parisuhteessa. Olemme matkan varrella hoitaneet ystävyyttämme, myös konsulteilla ja terapeuteilla, sillä haluamme vaalia sitä.”

Radiopuhelimesta kajahtaa lähtölaskenta. Oranssi auto ryntää liikkeelle ja kiihdyttää 75 kilometrin tuntinopeuteen. Sen vieressä räjähtää ja maiseman valtaa kirkas valo. Vauhdilla kulkeva auto törmää pystyssä kohoavaan autonruhoon, joka lentää sen yli. Räjähdys, toinen törmäys. Vielä neljä autonraatoa seisoo asennossa keskellä kirkkaiden tulipatsaiden muodostamaa kujaa. Liikkuvan auton konepelti lennähtää tuulilasin eteen, kun se keilaa edestään kaiken tielle osuvan.

Oranssi auto sukeltaa ulos tulipilvestä. ”Wuhuu! Oletko kunnossa? Eeppistä!” Kaksi miestä juoksee vastaanottamaan autossa olleita ja tuttu riemu räjähtää ilmoille. Ilonpitoa ja hyväntuulisuutta, sydänalasta purkautuvaa hehkutusta.