Kalle Raudasoja tietää, miten kauppaa käydään. Hän on myynyt uransa aikana yli 6 800 autoa.

Kalle Raudasoja ajelee Muuramesta työpaikalleen Jyväskylän O.K. Autoon rauhallisesti. Joskus asiakkaat soittavat heti aamusta ja ensimmäiset työasiat hoituvat autossa. Työpaikalla ensimmäinen tehtävä on sähköpostien lukeminen.

”Työn alla on aina useampi tar­jous ja kampanja. Saamme autoihin liittyviä tiedotteita jatkuvasti, ja asioita on seurattava aktiivisesti, jotta asiakas saa aina ajankohtaista tietoa.”

Monet asiakkaat ovat Kallelle tuttuja vuosien takaa.

Tuhansia kauppoja

Asiakasvirta alkaa Jyväskylän O.K. Autossa yleensä heti aamusta. Niin yksityis- kuin yritysasiakkaatkin saavat Kallelta täyden huomion. Monet ovat tuttuja jo vuosien takaa.

”Asiakas on meillä aina ykkönen. Helmikuussa liike oli remontissa, ja silloinkin tärkeintä oli huolehtia asiak­kaista mahdollisimman sujuvasti.”

Kalle on myynyt uransa aikana 6 800 autoa. Hän sanoo, että jokainen myyntitilanne on silti aina uusi ja asiak­kaan toiveiden mukaan edetään.

”Kun annan autosta tarjouksen, olen sen jälkeen hiljaa ja kuuntelen asiakkaan kommentit. En häiritse puhumalla ilmoista, vaan annan asiak­kaan miettiä ja kysyä rauhassa.”

Pitkän linjan myyntimies aloitti­ uransa autoalalla heti ­peruskoulun päätyttyä. Viimeisen koulupäivän jälkeen Kalle käveli seinäjokelaisen autoliikkeen kauppaneuvoksen pakeille ja jäi siitä päivästä alalle. Juoksupoikana alkanut työura on sittemmin jatkunut myyntitehtävissä eri autoliikkeissä. Vuodesta 1988 hän on ollut O.K. Auton palveluksessa.

”Eläkeikä olisi jo täynnä, mutta tämä on sellainen työpaikka, jossa viihdyn todella hyvin. Olen saanut työskennellä itsenäisesti ja jokainen päivä on ollut erilainen”, Kalle sanoo.

Kallen lounasseurana on pitkä­­­aikainen työkaveri Karri Hyvätti.

Yhteistyöstä saa voimaa

Tiiviinä työpäivänä Kalle ehtii lounaalle yhden maissa. Välillä hän pyytää lounasseuraksi jonkun asiakkaistaan.
Asiakassuhteita hän on rakentanut pitkään ja luottamuksella. Sen vahvistaa hänen pitkäaikainen liikekumppaninsa, Turvatiimi Oy:n Etelä-Suomen aluepäällikkö Timo Soininen.

”Yhteistyömme käynnistyi aikanaan, kun kollegani Jyväskylässä suositteli Kallea meille. Kaupanteko perustuu molemminpuoliseen luottamukseen. Tiedän, että ylimääräisiä kustannuksia ei tule, kun Kalle antaa meille hinnan. Hän pitää hyvää huolta asiakkaistaan”, toteaa Soininen.

Turvatiimin autokannasta jo 70 prosenttia on Toyotia ja tämän vuoden uutuudet, esimerkiksi uusi Proace, kiinnostavat kovasti myös Soinista.

Kalle kokee saavansa asiakkaista virtaa ja voimaa.

”Pitkistä asiakassuhteista ja molemminpuolisesta luottamuksesta on helppo ammentaa vaikeimpinakin aikoina.

Kalle ja Kalevi ­Kujanpää (vas.) suunnittelevat hyvän ystävänsä Hannu Wallinheimon syntymäpäivälahjaa.

Päivää ei kiirehditä pulkkaan

Kallen ensimmäisessä työpaikassa työpäivä huipentui aina siihen, että hän sai ajaa Valmetin upeat traktorit sisälle halliin. Se oli hänestä hienoa ja sydän hakkasi samaan tahtiin koneen kanssa. Samaan tapaan Kallen sydän sykkii edelleen autoille ja tekemälleen työlle.

”Päivääkään en vaihtaisi pois”, sanoo Kalle, joka tänäänkin viihtyi töissä iltaseitsemään. Sitten olikin edessä viikonloppu ja 40-vuotishääpäivä. Juhlan kunniaksi seuraavaksi maanantaiksi oli sovittu vapaapäivä. Juuri sen verran Kalle malttaa pysyä poissa työpaikalta.