Auto on minulle nykyään väline, jolla ajan paikasta A paikkaan B. Matkalla pysähdytään nauttimaan huoltoaseman buffetista uunilohet ja valitsemaan ruokakaupasta vihreät kuulat ja muut tuliaistuomiset. Grillihiilet, vaipat, vaatteet ja ruokaostokset kulkevat kuin huomaamatta takaluukussa ja matkanteko sujuu kivuttomasti. Autossa ei istuta huvikseen – enää. Mutta täysi-ikäisyyden kynnyksellä auto oli kuin oma koti. Siellä rakastuttiin, erottiin, puitiin ystävyyssuhteita, juhlittiin tai vietettiin aikaa muuten vain hittejä kuunnellen. Riitti, että yhdellä oli ajokortti ja porukoilta lainattu auto. Ei ollut päämäärää eikä usein edes rahaa bensaan. Joskus kaipaan noita autossahengailuaikoja. Nostalgiapäissäni purin erään 90-luvun lauantai-illan osiin. Hyvää aikamatkaa!

18.00 Se onnellinen kaveriporukan jäsen, joka oli täyttänyt vaaditut 18 vuotta, kerää vanhemmilta lainatun Corollan täyteen innokkaita lauantai-illan viettäjiä. Kun ponnekas tööttäys kajahtaa ulkoa, on aika sujauttaa purjehduskengät jalkaan ja lähteä mukaan seikkailuun.

18.15 Autoon haalitut huomaavat pian, että lähtijöitä olisi enemmänkin. Kukaan ei halua jäädä kotiin katsomaan Soitinmenoja ja syömään lämpimiä voileipiä, joten paikalle hälytetään lisäkuski ja auto.

18.30 Autot täytetään bestis-pariskunnat-periaatteella. Viikon seurustelleet päästetään vierekkäin takapenkille.

18.30-19.15 Ensimmäinen rundi tehdään Järvenpäästä Keravalle ja takaisin. Keravalla ajellaan toria ympäri ja huudatetaan c-kasettisoittimella Guns and Rosesia bassot jylisten. Lähiravintolan vakioterassiporukka nostaa Axl:n komealle äänelle varauksetonta peukkua.

19.20 Hetkellinen draama iskee takapenkille kaatuneen kaljan takia. Kuski saadaan vakuutettua siitä, etteivät porukat huomaa noin pientä läiskää ja kaljanhajukin peittyy wunderbaumin käryn alle.

19.25 Takapenkin tuoreelle pariskunnalle iskee nälkä. Ratkaisu on juuri kaupunkiin rantautunut Mc Donalds. Pari äveriästä ostaa burgerin ja rahattomat imevät ilmaisista ketsuppipusseista iltaansa lisäenergiaa.

19.45-22.00 Juomien huvettua on aika ajaa Mäntsälän Tuuliruusuun pissalle ja kahville. Riittää, että yksi ostaa kahvin. Henkilökunta antaa kahden autokunnallisena vanua samassa loosissa seuraamassa kupin tyhjenemistä parin tunnin ajan. Tuore pariskunta hakkaa kolikoita rahapeliin, koska suunnitelmissa on kihlasormuksen osto.

22.05 Takaisin Nelostiellä takapenkin pariskunta riitautuu ja aikoo erota. Kuin yhteisestä sopimuksesta ja tilanteen rauhoittumiseksi ajetaan Hyvinkäälle. Syytä sinne menemissä ei ole, mutta Hyvinkää on aina jotenkin sopivan matkan päässä kaikesta.

22.40 Hyvinkäällä ajetaan metsätielle ja takapenkin pariskunta sopii riitansa.

23- 01 Paluu Järvenpäähän ja Sokos-tavaratalon ympäriajoa. Tuntien aikana ei tapahdu mitään muuta mainittavaa.

01.30 Hyvää yötä ja seuraavana lauantaina uusiksi. Ja perjantaina.