Sain elämäni toisen ja kolmannen rikesakon heinäkuussa. Ajoin kuudenkympin alueella kuuttakymmentä kahdeksaa. Eikä ärsytä yhtään. Siis sakkojen saaminen. Niin kuin ei verojenkaan maksaminen. Oikeasti ei ärsytä. Ajoin huonosti, vaaransin ajattelemattomuutta­ni mahdollisesti vaikka mitä, enkä sel­västikään noudattanut nopeusrajoituksia. Maksan holtittomuudestani mielelläni. Autoilu on niin vaarallista puuhaa, että jokaisesta rikkomuksesta kuuluukin saada kunnon sakot!

Mitä seuraavaksi? Ilman sakkoja ajaisin ehkä jonain päivänä epähuomiossa kahtasataa ilman turvavyötä. Tiedättehän ne tyypit, jotka on ajaneet koko elämänsä ja hallitsevat autonsa täydellisesti? Ne ärsyttävät tyypit, jotka eivät ymmärrä, että myös oman auton ulkopuolelta voi ilmestyä jotakin yllättävää ja silloin ajonopeudella on merkittävä vaikutus tapahtumien kulkuun. Tästä ja monesta muusta syystä olen sitä mieltä, että sakkoja pitäisi lisätä ja niitä voisi jakaa huomattavasti herkemmin.

Toivoisinkin, että tuntuvat sakot saisi tulevaisuudessa ainakin seuraavista ajorikkomuksista:

1. Perässä kiinni ajaminen. 1500 euroa voisi olla sopiva sakko liian lähellä ajaville iilimatosille. Sakkojen lisäksi perässä roikkujien tulisi opetella poliisin opastuksella uudestaan ”ajanko liian lähellä” -metodi, jolla turvaväli muistuisi uudelleen mieleen.

2. Pakkomielteinen ohittaminen. Ne jotka kilometrin päässä auton edessään nähdessään kiihdyt­tävät vimmaisena sen luokse ja loppu­metreillä tekevät nopean, melkein keinumaisen ohitusliikkeen, aiheuttaen ohitettavan auton kuskille hätääntymistä ja ahdistusta. Heille sopiva sakko olisi 1750 euroa.

Näiden moottoriteiden valtiaiden sakottaminen olisi helppoa tunnistimien avulla. Tunnistimia asennettaisiin kaikkiin autoihin eteen, taakse ja sivuille. Tunnistimien vieressä olisi luonnollisesti kamerat. Tunnistimet mittaisivat esimerkiksi liian lähellä autoilevien etäisyyden ja kamera räpsäyttäisi kuvan rekisterinumerosta, ja se menisi suoraan keskusrikospoliisille, jossa syyllisen kuva kaivettaisiin esille ja ladattaisiin häpäisymielessä poliisien Facebookiin ja Instagramiin. Sitten sakot perään!

Ja miksi muuten autolla ylipäätään voi ajaa kovempaa kuin kuuttakymmentä kilometriä tunnissa? Mitä järkeä on, että arkiset autot kiihtyvät naurettaviin nopeuksiin? Eikö riitä, että kilparadoilla kaahataan. Lentokoneella ja junalla pääsee älytöntä vauhtia. Miksi ihmeessä meidän yksittäisten yksilöiden pitää ajaa omissa kopperoissamme niin kovaa? Mihin meillä on niin kiire? Mitä hyötyä on olla kymmenen minuuttia nopeammin yhtään missään? Oikeastaan autoihin voisi asentaa myös nopeusrajoittajat. Sillä tavalla vähenisi pattitilanteet ja onnettomuudet. Tässä on ehkä kansalaisaloitteen paikka. Kuka on mukana? Eikö kukaan? Edes joku?