Automyyjä Sari Koistinen osaa aktivoida asiakkaita ja samalla kuunnella yksilöllisiä toiveita. Työtiimissään hän on puhelimeen tarttumisen sanansaattaja.

Raision Toyota Auto-Centerissä käy jatkuva kuhina. Liike palkittiin 2016 Toyotan vuoden jälleenmyyjäpalkinnolla. Merkittävistä myyntiluvuista yhdessä tiiminsä kanssa vastaa automyyjä Sari Koistinen. Sarin erityinen vahvuus on pelkäämätön puhelimen käyttäminen.

”Vaikka olen tehnyt paljon myyntityötä, saatan toisinaan yllättyä kuinka yksittäinenkin puhelu voi johtaa kauppoihin. Hiljattain esimerkiksi yksi kuulumisten tiedustelun merkeissä soitettu puhelu tutulle asiakkaalle johti parin viikon sisällä ostopäätökseen”, Sari kertoo.

Ennen Toyotalla aloittamistaan Sari myi muun muassa tablettitietokoneita yrityksille. Kuopiosta kotoisin olevan Sarin työhistoriasta löytyy myös puhelinmyyntiä. Sosionomin opinnot jäivät, kun myyntityö vei mennessään.

”Viihdyn hyvin alalla. Olen myös kouluttanut myyjiä. Olen vähän sellainen soittamisen sanansaattaja.”

Sarin esimies Tiitus Unhola kertoo Sarin tsemppaavan myös muita tarttumaan puhelimeen.

Tilaa ja tietoa asiakkaalle

”Hyvä myyjä on aktiivinen, mutta jokainen on eri tavalla aktiivinen. En usko teeskentelyyn ja automyyjän rooliin. Riittää, että on oma itsensä asiakkaiden kanssa. Paras palaute on se, että asiakas tulee takaisin.”

Olennaista on löytää itselle luonteva tapa toimia.

Sari pyrkii antamaan asiakkaalle tilaa olla oma itsensä. Tilannetaju ja erilaisten ihmisten yksilöllinen lähestyminen ovat tärkeitä.

”Toiset tekevät päätöksen tunteella, toiset faktojen varassa. Kaiken tarvittavan tiedon antaminen asiakkaalle on tärkeää.”

Esimerkiksi hybridimallit ja automaattivaihteisto herättävät usein kysymyksiä. Epäilevän asiakkaan luottamuksen saaminen on työvoitto.

”Toyotalla tukena ovat pitkältä ajalta tilastot ja koeajotiedot. Kun kerron faktoja, kauppa usein nytkähtää eteenpäin.”

Sarin päivään mahtuu monenlaisia tehtäviä niin koneen ääressä kuin ratin takana. Sari hoitaa tilauksia ja luovuttaa autoja, tarkistaa että autojen varustelut täsmäävät ja vastaa asiakkaiden yhteydenottoihin. Sari huolehtii myös, että autot ovat omilla paikoillaan, tarvittavilla tiedoilla varustettuna. ”On tärkeää olla tarkka ja huolellinen.”

Pokemoneja ja askelkuvioita

Monipuolinen liikkuminen vapaa-ajalla 7-vuotiaan pojan kanssa pitää Sarin energisenä. ”Pojassa riittää vauhtia.” Talvella äiti ja poika ovat muun muassa metsästäneet Pokemoneja ja luistelleet.

Sari heittäytyy myös lattaritanssien rytmeihin niin tanssijana kuin tanssin­ohjaajana. Hän on tanssinut kouluikäisestä asti eri tanssilajeja aina kilpatanssia myöten.

”Tanssiminen on henkireikäni. Ihminen on kokonaisuus. Kun on hyvä olo vapaa-ajalla, se näkyy myös työssä.”