Toyotan Mestarit -kilpailun voittanut korimekaanikko Antti Haapaniemi haluaa tehdä työnsä päivä päivältä paremmin.

Tamperelaisen Tammer-Auton korimekaanikolla Antti Haapaniemellä on meneillään todellinen juhlavuosi. Hän on tänä vuonna täyttänyt 30 vuotta ja mennyt naimisiin.

Ammatillisestikin Haapaniemellä on aihetta juhlaan, kun hän voitti Toyotan Mestarit 2018 -kilpailussa korimekaanikkojen sarjan. Se oli etappi kymmenisen vuotta Toyotalla kestäneelle työuralle.

Haapaniemelle oli jo yläasteaikoina selvää, että hän haluaa isona mekaanikoksi. Ammattikoulussa tarkentui, että päämääränä on merkkikorjaamo.

”Se oli jotenkin hieno juttu. Kovat tyypit ovat merkkikorjaamolla”, Haapaniemi muistelee.

Hän on tehnyt koko työuransa Tammer-Autossa. Ensin työharjoittelussa, sitten kesätöissä ja armeijan jälkeen vakituisena työntekijänä.

Työt ovat kymmenessä vuodessa muuttuneet tietotekniikan lisäännyttyä. Mekaanikolta vaaditaan ajan hermolla pysymistä ja itseopiskelua. Toisaalta Haapaniemi näkee, että käsityötaidot ovat edelleen mekaanikon ammatissa isossa roolissa.

”On itsestä kiinni, haluaako pysyä mukana vai ei”, hän sanoo.

”Kun ottaa ensimmäisellä kerralla asioista kunnolla selvää, se helpottaa jatkossa”, sanoo Antti Haapaniemi.

Joka päivä vähän paremmin

Esimiehen mukaan Haapaniemi on rauhallinen ja määrätietoinen työntekijä, joka ei hätiköi, vaan selvittää asioiden taustat etukäteen. Tämä käy ilmi myös miehen omista puheista. Hän sanoo ottaneensa viime vuosina motokseen tehdä asioita koko ajan vähän paremmin.

Konkreettisesti sitä voi mitata esimerkiksi niin, että Haapaniemen käsiin päätyvä kolariauto on korjauksen jälkeen vähintään yhtä hyvä kuin ennen kolaria. Osat istuvat, ruostesuojaukset on tehty ja muutenkin autoa on käsitelty korjausohjeiden mukaan.

Vaikka työmääräykset tulevat työnjohtajalta, Haapaniemen mukaan mekaanikon pitää myös pystyä tiedostamaan ja arvioimaan, kauanko kuhunkin työhön kuluu aikaa. Tyypillisiä töitä ovat esimerkiksi lasinvaihdot sekä puskurien, lokasuojien ja ovien korjaukset. Kokemus auttaa varsinkin oikaisutöissä, Haapaniemi sanoo.

”Kun ottaa ensimmäisellä kerralla asioista kunnolla selvää, se helpottaa jatkossa.”

Kilpailu on oman tason mittari

Juuri perehtyminen oli yksi Haapaniemen valteista myös Toyotan mekaanikkokilpailussa. Hän kertoo valmistautuneensa koitokseen muun muassa korjausohjeita lukemalla.

Tietokoneella tehtyjen karsintakysymysten ja omalla työpaikalla tehdyn ensimmäisen finaalitehtävän jälkeen Haapaniemi pääsi mukaan huhtikuussa Nurmijärven Rajamäellä järjestettyyn kuuden hengen loppukilpailuun. Finaalitehtävissä testattiin kilpailijoiden osaamista muun muassa muovikorjauksessa, Toyota Safety Sense -kameran kalibroinnissa ja helman hitsaamisessa.

Kilpailun jälkeen Haapaniemi ajatteli, että saattaisi päästä kolmen parhaan joukkoon. Seuraavana päivänä julistettu voitto oli silti yllätys.

Kisan voittajalle on vielä tänä syksynä luvassa opintomatka Japaniin yhdessä muiden maiden kisavoittajien kanssa. Sitä Haapaniemi odottaa innolla.

”Ei semmoista matkaa saa netistä ostettua”, hän naurahtaa.

Haapaniemi pitää arvokkaana, että työnantaja järjestää kilpailuja, joissa ammattiosaamistaan voi mitata.

”On mukava nähdä, missä oma ammattitaito menee. Minusta nämä ovat hienoja juttuja.”