Matti Suur-Hamari menetti kolarissa säärensä. Siitä huolimatta hän on treenannut itsensä lumilautailun huipulle ja ajattelee, että onnettomuus toi elämään paljon hyvääkin.

Lumilautailija Matti Suur-Hamarin, 33, elämänfilosofian voi kiteyttää näin: asiat eivät aina mene niin kuin itse toivoisi, mutta kaikesta on mahdollista selvitä ja päästä eteenpäin. Suur-Hamari ei ole menettänyt uskoaan tulevaisuuteen, vaikka elämä on koetellut useammankin kerran.

Viimeisin koettelemuksista tapahtui marraskuun lopussa Pyhätunturilla paralumilautailun maailmancupin alla: Suur-Hamarin valmentaja Mikko Wendelin, 41, menehtyi äkilliseen sairauskohtaukseen. Menetys oli raskas, ja Suur-Hamari laski maailmancupin suuren surutaakan kanssa. 

”Vaikka Mikko ei ollut enää fyysisesti paikalla, henkisesti hän oli läsnä – niin vahvasti Mikon opit ovat juurtuneet laskuihini”, ­Suur-Hamari sanoo.

Vaikka suru on yhä läsnä, Suur-Hamari kokee päässeensä pahimmasta sokkivaiheesta yli. Hän teki helmikuussa kisamatkan Pohjois-Amerikkaan ja huomasi siellä pystyvänsä jälleen hymyilemään. Taakse jääneet kuukaudet ovat kuitenkin olleet rankkoja.

”Mikko ei ollut pelkkä valmentaja, vaan tärkeä ystäväni. Parhaimmillaan kiersimme maailmaa yhdessä 200 päivää vuodessa.”

Olympialaisista kultaa

Kun Matti Suur-Hamari ­voitti paracrossin kultamitalin Pyeong­changin paralympialaisissa maaliskuussa 2018, toteutui yksi hänen suurista unelmistaan.

Sen eteen Suur-Hamari oli tehnyt töitä siitä lähtien, kun hän vuonna 2009 sairaalassa maatessaan löysi netistä amerikkalaisen paralumilautailija Evan Strongin Youtube-­videot. Strong lumilautaili niissä sääriproteesin kanssa.

”Kolari oli hirveä asia, mutta siitä on tullut elämääni myös paljon hyvää.”

Suur-Hamari oli joutunut sairaalaan moottoripyöräkolarin takia. Hänen vasen jalkansa oli amputoitu polven alapuolelta, ja hän etsi ­netistä tietoa jalan amputoimisesta ja siitä, mitä sääriproteesin kanssa pystyisi tekemään.

Strongin lautailuvideot tekivät vaikutuksen. Suur-Hamari oli harrastanut lumilautailua jo 13-vuotiaasta lähtien, mutta paralumilautailusta hän ei tiennyt mitään.

”Strongin videoita katsellessani päässäni syttyi lamppu: sääriproteesin kanssa pystyi myös lautailemaan. Ajattelin, että haluan jonain päivänä pystyä samaan”, Suur-Hamari kertoo.

Takaisin mäkeen

Matti Suur-Hamari oli liikunnallinen lapsi. Hän harrasti ”kaikkea mahdollista kilpauinnista kartingiin”. Kilpaurheilijaa hänestä tuskin olisi tullut ilman onnettomuutta.

”Olin kolarin sattuessa ­23-vuotias, ja siinä vaiheessa ammattiurheilijan haaveeni oli jo viilentynyt. Kun elämäni mullistui, jouduin miettimään uudelleen, mitä tekisin”, hän sanoo.

Sairaalassa Suur-Hamari päätti, että jonain päivänä hän vielä laskisi laudalla. Ensimmäisen kerran hän pääsi mäkeen kolme vuotta onnettomuuden jälkeen.

”Oli kevättalvi ja lähdin kaverini kanssa kokeilemaan lautailua Myllymäen maisemiin. Kun olin laskenut ensimmäisen mäen, totesin, että tämähän sujuu kuin teinivuosina. Fiilis oli hieno!”

Onnistuneen kokemuksen jälkeen Suur-Hamari otti yhteyttä Paralympiakomiteaan ja kysyi, millaista paralumilautailutoimintaa Suomessa on. Ei kuulemma juuri ­minkäänlaista, mutta Suur-Hamaria kehotettiin ottamaan yhteyttä lumilautaliittoon.

”Sitä kautta pääsin mukaan treeneihin. Koska minulla ei ollut näyttöjä, osallistuin leireille omakustanteisesti ja seurasin sivusta, miten homma toimii.”

Ensimmäisen maailmancup-kauden Suur-Hamari rahoitti omasta pussistaan, mutta menestyksen myötä seuraavalle kaudelle löytyi yhteistyökumppaneita ja pieni tukiraha.

Kolari toi myös hyvää

Suur-Hamari on voittanut monenlaisia pystejä ja palkintoja. Niitä enemmän hän kuitenkin arvostaa matkaa, jonka on tehnyt säärensä menettämisen jälkeen.

”On ihmeellistä, että niinkin kauheasta asiasta kuin kolarista on tullut elämääni niin paljon hyvää. En olisi ikinä uskonut sitä. Olen päässyt kiertämään maailmaa ja kokemaan uskomattomia fiiliksiä.”

”Olen outdoor-ihminen ja käyn paljon patikoimassa ja kalastamassa.”

Suur-Hamari iloitsee, että hän saa nauttia ammattiurheilijan arjesta ja toteuttaa lasku-unelmiaan. Yksi haave on kuitenkin vielä toteutumatta: Suur-Hamari haluaisi laskea jonain päivänä vammattomien maailmancupissa.

”Se on mahdollista kovalla ­työllä ja treenillä, mutta totta kai kilpailu on kovaa ja erot pieniä.”

Jotta haave toteutuisi, Suur-Hamarin on ensin pärjättävä Euroopan ja Pohjois-Amerikan cupin osakilpailuissa. Hän on osallistunut niihin jo jonkin verran, ja tulokset ovat olleet hyviä.

Vapaudesta voimaa

Suur-Hamari elää täysipäiväistä urheilijan arkea. Hän on vapaa suunnittelemaan omat kuvionsa ja luomaan uraa, joka näyttää ja tuntuu omalta. Suur-Hamari on myös Toyotan yhteistyöurheilija. Hän sai marraskuussa käyttöönsä RAV4 Hybridin, joka on osoittautunut luotettavaksi autoksi.

”Olen outdoor-ihminen ja liikun paljon luonnossa. Käyn esimerkiksi patikoimassa ja kalastamassa. Autolla pääsen lähestymään erilaisia luontopaikkoja”, hän kertoo.