Ehkä on niin, että ne menestyvät, jotka ymmärtävät katsoa asioita myönteisesti – silloinkin, kun voisi olla aivan toisin. Lumilautailija Matti Suur-Hamari on näyttänyt urallaan, että kaikki on mahdollista.

 ”Kerran vedin harjoituksissa oikein kunnon pannut ja katsoin, että varmasti meni nilkka poikki. Tällaisessa hiilikuitujalassa on kuitenkin se hyvä puoli, että hyllystä voi hakea uuden”, Matti Suur-Hamari sanoo.
 
Maailmalla eturivin vammaisurheilijoihin ja Suomen paralympiajoukkueeseen kuuluva Suur-Hamari törmäsi moottoripyörällään elokuussa 2009 henkilöauton kanssa. Heti kolaripaikalla Suur-Hamari tunsi, että nyt kävi pahasti.
Jalka jouduttiin amputoimaan hieman polven alapuolelta. Sairaalassa nuoren miehen pää oli tyhjä mutta kysymyksiä täynnä. Voisiko vielä kävellä, pitääkö rullata tuolilla, miten voisi urheilla?
 

Jo sairaalassa toipuessaan Suur-Hamari löysi Youtubesta nykyisen kilpakumppaninsa Evan Strongin­ skeitti- ja laskuvideot. Maailmanmestaruuksia lumilautacrossissa voittanut Strong oli niin ikään menettänyt jalkansa moottoripyöräonnettomuudessa.

”Itselläni oli vahva lumilautatausta. Ajattelin sairaalassa, että jos joku pystyy tekemään tuollaista, en voisi käyttää vammaani tekosyynä mihinkään.” 
 
Se oli hyvä päätös.

Ahkeraa harjoittelua

Haastattelua edeltävänä päivänä Suur-Hamari on saapunut Suomeen paralympiajoukkueen harjoitusleiriltä Italian Stelviosta ja yöpynyt kaverinsa luona Helsingissä ennen paluulentoa kotiin Kuusamon Rukalle. Siellä Imatralta lähtenyt Suur-Hamari on asustellut viime talvet.
 
”On kätevää, kun on työpaikka omalla takapihalla.”
 
Ahkera harjoittelu näkyy tuloksissa. Tänä vuonna Suur-Hamari nappasi banked slalomin MM-kullan ja uusi vuoden 2015 lumilautacrossin maailmanmestaruutensa. Vuoden 2016 meriitteihin kuuluivat suurtapahtuma X-Gamesin ja maailmancupin voitot.
 
Hän myöntää, että menestys adrenaliinin täyteisessä lajissa tuntuu mahtavalta.
 

”Mutta en minä silti itseäni mitenkään peilistä katsele, että wow, tuo on maailman paras. Kisassa tullaan alas 70 kilometriä tunnissa ja erot ovat sekunnin sadasosia. Ehkä silti olen tehnyt jotakin oikein.”

Matti Suur-Hamari kisaa Pyenongchangissa 8.‒19.3 järjestettävissä talviparalympialaisissa.

Tähtäimessä Pyeongchang

Alkava kausi on tärkeä. Kevättalvella Etelä-Korean Pyeongchangissa järjestettävät paralympialaiset ovat kauden päätavoite. Neljä vuotta aiemmin Sotshin kisat menivät pipariksi. Tuloksena oli yhdestoista sija.
 
”Vielä silloin minua jännitti kisoissa aivan sairaasti, ja se näkyi laskussa. 'Sipuli' ei kestänyt, ja kun droppasin portista, tuntui etten ollut lumilla ennen laskenutkaan.”
 
Tärkeä osa harjoittelussa onkin ollut juuri psyykkisellä puolella. Suur-Hamari arvioi, että kisasuoritus perustuu 95-prosenttisesti mieleen. Rento keskittyminen ratkaisee, kuka huippulaskijoista pystyy jalostamaan harjoitustuntinsa painekattilassa huippusuorituksiksi.
 
Suur-Hamari on keskittynyt monen vammaisurheilijan tavoin vahvistamaan heikompaa eli vammautunutta jalkaansa. Tällä tavalla lihasmassa sekä kyky hahmottaa proteesia ovat kasvaneet.
 
”Ei se ikinä tule samalle tasolle kuin toinen jalka, mutta minulla alkaa olla jo aika kaksijalkainen olo. Oikeaan suuntaan ollaan siis menossa.”

Esimerkin voimalla

Mutta mitä sitten? Lumilautailun suola on siinä, että laskea voi monella eri tavalla. Suur-Hamari on mukana Lumilautaliiton Kaikki Snoukkaa -projektissa. Sen tarkoitus on opettaa, että erilaisten vammojen ja rajoitteidenkin kanssa voi urheilla. Apuvälineistä ja avustajista on moneksi.
 
”Tietämättömyys voi pitää pois rinteestä. Näytämme ihmisille, että olipa vamma mikä tahansa, menoa voi soveltaa ja pitää lumella hauskaa kavereiden kanssa. Se on lumilautailun perusidea, vasta sitten voivat tulla jotkin kilpailut.”
 
Omat mahdollisuudet on helpompi nähdä, kun huippu-urheilija seisoo vierellä.
 
”Minua ei tällaiseen projektiin juuri tarvinnut houkutella. Muistan hyvin, minkälaisen inspiraation sain sairaalassa nähdessäni videoita Evanista laskemassa. Minulle paras juttu on se, jos pystyn jakamaan saman tunteen jollekin toiselle, joka on nyt samassa tilanteessa.”