Valokuvaaja Kimmo Taskisella oli kyydissään neljä lumiukkoa. Turvavöissä, tietenkin, muuten olisi saattanut katketa päitä tai haljeta vartaloita. ”Mietin, että mitä tapahtuu jos poliisi sattuu pysäyttämään”, valokuvaaja muistelee.

Se oli se talvi, kun Taskinen oli päättänyt rakentaa jokaiseen Helsingin Sanomien autosivuille luomaansa autokuvaan lumiukon. Tuona talvena sattui satamaan lähinnä kuivaa pakkaslunta, josta oli työlästä muovata lumiukkoja. ”Jäädytin lunta ja rakensin ukkoja vesiämpärin kanssa. Yhden rakentamiseen meni kolme-neljä päivää.”

Lumiukkohankkeen ja pakkaslumen vaativuudessa tiivistyy Taskisen valokuvaamisen luonne: kuvaamista pyörittää toisaalta huolellinen valmistautuminen, toisaalta elementtien arvaamattomuus.

Eläimellistä menoa

Taskisen legendaarinen autokuvaaminen sai alkunsa, kun hän siirtyi Helsingin Sanomissa taittajasta autosivujen kuvatoimittajaksi.

”Tajusin, etten ollut koskaan katsonut sivujen autokuvia.” Oli aika tehdä jotakin valokuville, joissa auto nököttää pusikon edessä.

Yhtä ensimmäisistä Taskisen autokuvista lähdettiin rakentamaan pukuvuokraamon kautta. Kuvaan on aseteltu kultaisessa leikkauksessa kolme ihmistä lehmän, hirven ja aasin puvuissa. Sen koommin ei ole autojen kuvaaminen ollut tylsää.
Taskisen hullunkurisista autokuvista löytyy muun muassa jos jonkinlaisia eläimiä ja erilaisia harrastusryhmiä. Parhaimmillaan kuvassa on ollut mukana neljäkymmentä ihmistä.

Viime aikoina autokuvien näyttävyys on korostunut, hullutukset ovat vähemmällä.

Ulkonäön ehdoilla

Autokuvien ideoimisessa ei ole yhtä kaavaa. Tärkeintä on auton ulkonäkö. Taskinen ei tunnustaudu tekniikkamieheksi.

”Eihän siinä ole mitään väärää, että tärkein auton ostokriteeri on sen väri?”, sanoo Taskinen puolivakavissaan. Hänen omalla pihallaan seisoo kerman sävyinen Mini. ”Se sopii talon väritykseen.” Töihin hän kulkee bussilla, pidemmillä matkoilla kuten Lapissa tai Keski-Euroopassa on auto alla.

Valokuvan idea saattaa syntyä auton historiasta, muodosta tai vaikkapa siitä, minkä tyyppiset ihmiset autolla ajavat.
Tuoreimmassa, suomalaisten urheiluautoharrastajien maailmaa esittelevässä teoksessaan ”Tyyliä teille” autojen kaaret ja kiiltävät pinnat piirtyvät usein komeiden maisemien äärellä.

”Kuvassa olevan rakennuksen ei silti tarvitse olla kaunis tai maiseman uljas. Hieno kartanon piha saattaa olla tylsä.”

Ukkosta, räntää ja metriset lieskat

Suuritöisten valokuvien suunnitteluun ja käytännön järjestelyihin uppoaa niin paljon aikaa, että tunteja ei kannata pysähtyä laskemaan.

Itse kuvaaminen saattaa viedä vain minuutteja. Oikean kuvaushetken metsästämiseen saattaa liittyä esimerkiksi tietty vuorokauden aika, jolloin valo lankeaa juuri Taskisen kaavailemalla tavalla.

Huolellista valmistautumista Taskinen tarvitsee myös siksi, että toisinaan kuvattava auto on käytössä vain tuntien ajan. Ennustamattomat olosuhteet ottavat välillä vallan. Esimerkiksi urheiluautokirjan kuvien toteutuskesänä 2015 oli usein sateista, taivas syyti jopa räntää.

Vaativimpia töitä oli erään Cadillacin kuvaaminen. Taskinen halusi auton taustalle isoja liekkejä. Kuvaus­puitteet pystytettiin palomiesten koulutustilaisuudessa. ”Joko riittää?”, palomiehet huutelivat kun maisemaa nuolevat lieskat kohosivat 15 metrin korkeuteen.

Entä onko mikään idea jäänyt vaikeuksien vuoksi toteuttamatta? Taskinen pysähtyy miettimään. ”Kyllä suunnitelmat on aina viety läpi.”

Aina mielessä

Autojen kuvaaminen on Taskisen mielessä vapaa-ajallakin. Perhettä välillä koettelee, kun valokuvaajaisä pomppaa autosta mittailemaan maisemaa.

Ideat joidenkin kuvien kuvauspaikoista, kuten Helsingin Oopperatalossa otetun kuvan, ovat syntyneet Taskisen mietittyä, että millaisissa paikoissa hän ei ole vielä kuvannut.

Nykyään kuvia selataan usein digilaitteen näytöltä. Antaumuksella rakennettujen valokuvien mittasuhteet, asettelut ja värisävyt pääsevät oikeuksiinsa painetun kirjan muodossa tai näyttelyssä.

Tälläkin hetkellä työn alla on kaksi kirjaa. Taskinen on tallentanut videoiksi myös suomalaisten autoharrastajien masiinoita.

”Harvoin näkee samanlaista onnea kuin silloin kun joku saa käyntiin vanhan autonsa.