Toimittaja Tuulia Thynell ajaa vuoden 2006 Toyota Aygolla, koska se on kustannuksiltaan edullinen ja sopivan kokoinen pienelle perheelle.

Miksi ajat Aygolla?

”Aiemmin ajoin isommalla autolla. Vaikeasti parkkeerattavan auton sijasta halusin kompaktin kaupunki­auton, joka kuluttaa vähän polttoainetta ja jossa on pienet päästöt ja alhainen ajoneuvovero. Ennen ostopäätöstä jututin autoista ymmärtäviä ystäviäni. He sanoivat, että Toyota kestää ja varaosat ovat halpoja.”

Miltä tuntui siirtyä ison auton ratista pikkuautoon?

”Ihan hyvältä. Minulla ei ollut tunne­sidettä edelliseen autoon, mutta­ Aygoon on. Olen nimennyt sen Luigiksi. Vaikka auto on japanilainen, se henkii italialaista itsevarmuutta. Pieni mies, mutta iso sielu.”

Mikä Luigissa on parasta?

”Luigi on luonteikas tyyppi, joka saa minut hyväntuuliseksi. Auto on vähän hassunnäköinen, kun se on niin pieni, hieman mopoautoa isompi:­ noin kolme metriä pitkä ja puolitoista leveä. Silti siihen mahtuu paljon tavaraa. Joka joulu haen lasten kanssa joulukuusen Luigilla. Kerran oli koirakin mukana. Samaan autoon olen saanut tungettua myös metrisen sypressin ja joulukukkia.”

Paljonko ajat autolla?

”Ajan lähinnä lyhyitä matkoja ­kaupungissa. Vuosittain tulee ehkä 10 000 kilometriä. Auto on minulle­ perinteinen kauppakassi. Lisäksi ajan sillä työmatkat, kuskaan lapsia harrastuksiin ja käyn sienimetsässä. Kerran kävin Oulussa asti.”

Miten Luigi pärjäsi isoilla teillä?

”Kyllä se pärjäsi, mutta oli se vekkulia. Usein isojen autojen kuljettajat haluavat väkisin ohittaa pienet autot ja jäävät eteen maleksimaan. Paahdan sitten vuorostaan niiden ohi.”

Mitä Luigiin liittyvää muistoa et unohda?

”Luigi on pelittänyt ja jaksanut pörähtää käyntiin kovillakin pakkasilla. Mutta viime talven pakkasilla sillä tuli mitta täyteen rääkkäyksestä: se ei inahtanutkaan. Se hinattiin korjaamolle. Sulakkeet olivat pamahtaneet ja alkuperäinen akku kuollut. Silloin mietin, että vaihdan auton, koska se petti minut. Pikkuhiljaa luottamusta on lähdetty rakentamaan uudelleen. En minä Luigia raaskisi vaihtaa. Ajan sen loppuun.”

Mitä auto kertoo omistajastaan?

”Auto ei kerro minusta oikeastaan mitään. Sisälläni asuu isojen autojen ystävä. Jos minulla olisi isot kasat rahaa, ajaisin jollain valtavalla maasturilla. Järkisyistä olen valinnut toisin.”