Jos tie ruokayrittäjänä nousee pystyyn, Meri-Tuuli Väntsillä on plan B takataskussaan: hän ryhtyy taksikuskiksi.

Aloitetaan makkarasta.

”Mieluummin laadukasta, käsin valmistettua makkaraa kerran viikossa kuin jauhelihaa joka päivä.”

Ruoka­yrittäjä ja tv-kokki Meri-Tuuli Väntsin suhde kokkaamiseen on omistautunut ja mutkaton. Suurpiirteinen kuori kätkee sisälleen tarkasti mietityn mission.

”Tiedän, että lihan syöminen ei ole trendikästä. Mutta rakastan lihaa ja haluan opastaa siihen, miten lihaa voi syödä vähemmän ja laadukkaammin. Esimerkiksi savupalvilla voi maustaa pastan tai padan.”

Väntsin ruokafilosofiassa tekemisten on oltava perusteltuja.

”En ymmärrä valmiiksi suikaloidun lihan, kalan tai kasvisten myymistä. Valmiiksi pilkotut ainekset kun eivät kypsy meheviksi ja paistu samalla tavalla kuten vaikkapa liha, jossa rusto ja rasva ovat tallella.”

Kameroita ja cateringia

Televisio-ohjelmista tuttu Väntsi on työskennellyt ruoan parissa kahdentoista vuoden ajan. Tie alalle alkoi jo 14-vuotiaana pizzojen paistamisella. Todellisuudessa rakkaus kokkaamiseen syttyi jo paljon aiemmin, kotona.

”Vanhempani ovat aina kokanneet paljon. Ennen kuin muutin omilleni, luulin että kaikki osaavat laittaa ruokaa.”

Väntsi opiskeli vaatealan ammattikorkeatutkintoa, mutta ala ei tuntunut omalta. Sitten ystävä kehotti häntä hakeutumaan MoonTV:n konemusiikkiohjelman koekuvauksiin. Vaikka esiintyminen ei ensin houkutellut, työ kameran edessä osoittautui luontevaksi. Ohjelma on seurannut toistaan. Eräällä työkeikalla Väntsi kummasteli, miksi mainoskuvauksissa oli tarjolla pahaa kahvia ja kehnoja voileipiä.

”Kun ne leivät voisi samantien tehdä herkullisiksi.”

Ajatukselle oli bisnestilausta, joten mainoskuvausten catering ui juontotöiden lomaan.

Matematiikkaa ja menuita

Nyt Väntsin työssä yhdistyvät ruoka, viestintä ja brändääminen. Väntsi toimii konsulttina ruoka- ja mediayrityksille.

”Rakastan myymistä, menuiden suunnittelua ja tarjousten tekemistä. Kokkaamisessa yhdistyvät matematiikka, kemia ja luovuus.”

Vaihteleviin töihin kuuluu esimerkiksi menuiden ja reseptien suunnittelua, bloggaamista, ruokien ideoimista ja stailaamista mainoksiin sekä ruokaohjelmien ohjastamista. Väntsi neuvoo ohjelma- ja mainostuotantoja vaikkapa silloin kun on tiedettävä, kuinka kauan kokonaisen broilerin kypsentäminen kestää tai millainen ruoka toimii lähikuvissa. Kotikokkeja hän kannustaa harjoittelemaan kärsivällisesti.

”Reseptin tarkka noudattaminen ei ole se juttu, kun esimerkiksi uunit ja raaka-aineet ovat aina erilaisia.”

Jokainen kokkauskerta on omansa ja ammattilaisillekin sattuu yllätyksiä. Niinpä rentous, kokeileminen ja vaihtelusta nauttiminen ovat avainasemassa.

Vastapainoa työlle Meri-Tuuli Väntsi löytää matkustamisesta ja luonnosta.

Sopivasti hapokasta

Toyota Hiluxin suorakulmion mallisen avolavan äärellä Väntsi miettii, että sinne olisi kätevä pakata catering-keikan kamat. Cateringia Väntsi tekee nykyään aiempaa vähemmän, mutta hän nauttii kun saa keikoilla kehittää vapaasti omia kokkaamisvisioitaan. Kokemus on kasvattanut omaan näkemykseen luottamista.

Nyt kyytiin pakattavissa piknikeväissä on Väntsin ruualle ominaista värikkyyttä ja välimerellisyyttä: lime-tähtianissiirapilla ryyditettyä hibiskuksenkukkamehua, nizzan salaatilla ja sinappisella vinaigretella täytettyä leipää sekä gazpacho-keittoa, josta löytyy jalapenoa, ananasta, korianteria ja kevätsipulia. 

Omasta ravintolasta Väntsi ei haaveile, mutta yhden salaisen unelman hän paljastaa.

”Viinibaari, jossa olisi juustoja ja raakoja sekä pikkelöityjä kasviksia. Ranskalaisia ja espanjalaisia makkaroita.” 

Pizzayrittäjäksi tai taksikuskiksi

Pizzaa ja ajamista Väntsi rakastaa niin paljon, että mikäli tie tämän hetkisten töiden kanssa kääntyy pystyyn, vaihtoehtoja on kaksi: ryhtyä pizzayrittäjäksi tai ajaa taksikortti. Ratissa Väntsi on varmaotteinen. Hän kiittelee mainoskuvaushommissa kertynyttä rohkeutta ja työkulttuuria, jossa mikään ei ole mahdotonta.

”Aina voi oppia uusia taitoja. Olen oppinut esimerkiksi peruuttamaan peräkärryn kanssa.”

Vastapaino työlle löytyy matkustamisesta ja metsästä, etenkin sienestämisestä. Mökille miehen, lapsien ja kahden kissan kanssa hurautetaan Iitin maatilatorin kautta.

Kun makkaroihin hullaantuneesta ruoka-ammattilaisesta kertovan jutun aloittaa makkarasta, sen ympärille on parasta solmia myös päätössanat. Väntsin matkoilla kulkee aina mukana kaunis korsikalainen linkkuveitsi, käsityötä sekin. Ehkä arvasitte jo, että Väntsi nimittää sitä makkaraveitsekseen.