Taikuri-jonglööri Janne Mustosesta kehittyi moottorisahaa heittelevä maestro, koska hän ei oppinut soittamaan kitaraa.

Kun keskellä kaupunkia kohtaa moottorisahaa käynnistävän miehen, luultavasti ainoa terve reaktio on pelko. Rräyh, saha hörähtää käyntiin ja alkaa kieppua villisti ilmassa kilpaa kahden jonglöörauspallon kanssa. Pelolle ei kuitenkaan tällä kertaa ole tarvetta. Taikuri­-jonglööri Janne Mustonen on maailman­ennätysmies, joka osaa tehdä sahalla mitä muut eivät.

”Osaan avata sillä myös pullonkorkkeja, mutta juurikaan en sahoja ole käyttänyt siihen, mihin ne on tarkoitettu”, Mustonen nauraa.

Takanamme avautuu Kouvola. Maisema yhdistettynä ainutkertaiseen sahataiteeseen saa jopa naapurikateuteen taipuvaisen suomalaisen miehen haukkomaan ihailevasti henkeään.

”Kouvolaa parjataan kolkoksi paikaksi, Kouvostoliitoksi, mutta se on mainettaan parempi, tosi kiva paikka. Ja tästähän on mitä kätevintä ajaa esiintymään eri suuntiin”, Mustonen sanoo.


Taikuuden viemää

Ei Mustonen aina ole sahaa heitellyt, mutta taikuuden pauloihin hän päätyi jo teini-ikäisenä.

”Taikuudessa minua on aina kiehtonut ajatus siitä, että tiedän jotakin sellaista, mitä muut eivät.”

Välillä taikurinkin on raotettava salaisuuksiensa arkkua. Niin tekee myös Mustonen, joka paljastaa lähtösysäyksen taikurin uralleen olleen melko käytännönläheisen.

”Pari kaveriani alkoi soittaa kitaraa, ja huomasin heidän saavan tyttöjä. Minäkin halusin, mutta en vain mitenkään oppinut soittamaan. Ajattelin että ehkä minun tapauksessani taikatemput toimisivat paremmin”, Mustonen kertoo.

Mustonen oli saanut kummeiltaan lahjaksi Kultaisen taikurin kirjan ja alkoi harjoitella. Ensin kavereille, ja kun viihde tuntui uppoavan heihin, oli aika alkaa kehitellä lavashowta. Esiintymisen Mustonen aloitti 1995. Ensin hän huvitti yleisöä taikatempuilla, sittemmin myös jonglööraamalla.

Mitä paremmaksi Mustonen tuli, sitä enemmän tuli töitä.

”Kun olin tehnyt pari vuotta keikkaa, aloin ajatella ensimmäistä kertaa, että olisi siistiä jos esiintymisestä tulisi ammatti.”

Välillä Janne Mustonen vaihtaa moottorisahat veitseen, kirveeseen ja appelsiiniin.

Kliseellä maailman parhaaksi

Imatralla syntynyt ja Ruokolahdella varttunut Mustonen juttelee eteläkarjalaisella murteella. Soljuva puhetapa luo myös keikoilla keveää vastapainoa moottorisahan ärjynnälle.

Vaikka itse asiassa sahoihin Mustosen ei pitänyt koskea lainkaan.

”Niin olin päättänyt, koska se on sellainen klisee jonglöörauksessa. Monihan sitä oli jo tehnyt.”

Toisin kuitenkin kävi. Erään kerran Mustonen leikkeli omenapuita puutarhassa. Hän alkoi huomaamatta heitellä moottorisahaa ja huomasi, että sehän on itse asiassa melkein kuin yksi painava keila muiden joukossa.

Ensimmäisen kerran saha oli mukana vuonna 2013, kolme sahaa 20-vuotistaiteilijajuhlassa pari vuotta myöhemmin.

”Paljon piti opiskella ja keksiä itse. Miten heittokahvat kiinnitetään ja miten saha säädetään niin, että ketju pyörii tyhjäkäynnillä, kun ei paina kaasua.”

Ketjun on esityksessä pyörittävä – muu olisi Mustosesta huijaamista. Katsojan elämys syntyy vaarasta, taiteilijan puolestaan siitä, että hän tietää tuhansien harjoitustuntien myötä sahan napsahtavan oikein päin käteen. Viime kesänä Mustonen jonglöörasi itsensä Guinnessin ennätyskirjaan heittelemällä kolmea sahaa 98 kertaa.

Tien päällä taas

Mustonen tekee vuosittain sahoineen satakunta keikkaa.

”Vain kerran harjoitellessani olen saanut moottorisahan laipan käsivarteeni, mutta siihen aikaan sahat eivät vielä olleet käynnissä. Vaarallisinta ammatissani ovatkin luultavasti 50 000 vuotuista kilometriä tien päällä. Ajo liukkailla ja pimeillä keleillä ei etenkään kapeilla maanteillä ole kovin kivaa.”

Koko ammattilaisuransa ajan Mustonen on ajanut Toyotalla. Viimeksi sahat ja muut rekvisiitat kulkivat farmarimallisen Corollan takaluukussa. Kun kestävän työjuhdan matkamittari oli kierähtänyt 300 000 kilometrin paremmalle puolelle, Mustonen päivitti kulkupelinsä nykyiseen, farmarimalliseen Auris Hybridiin.

”Minulle auto on ennen kaikkea työkalu, ja haluan että se on turvallinen ja luotettava. Olin sen verran fiksu, että raaskin maksaa vähän herkuistakin ja sain matkoille mukavuutta.”

Mustosen maailmassa auto ja ammatti kietoutuvat yhteen myös ajatuksissa. Ajopeli nimittäin kätkee sisäänsä mysteerin, jota taikuri ei vielä ole kyennyt selvittämään.

”Ihmettelen suuresti, miten hybridi on osattu rakentaa niin, että se osaa vaihtaa niin sujuvasti sähkö- ja bensamoottorien välillä ilman että kuljettajan tarvitsee tehdä mitään.”