Seija Lukkalan perustama Globe Hope valmistaa trendikkäitä tuotteita yllättävistä kierrätysmateriaaleista.

Viettelevän himmeästi hohtavan laukun pintamateriaali muistuttaa jostakin hyvin tutusta. Keskellä komeilee suuri metallisolki. Kun katsoo tarkemmin, huomaa, ettei kyseessä ole mikään tavallinen solki, vaan lentokoneen istuinvyön lukko. Hohtavan pinnan muodostavat vierekkäin ommellut turvavyöt.

Laukku on kotimaisen, kierrätysdesignia valmistavan Globe Hopen hittituote. Yksinkertainen ja siksi niin nerokas. Materiaalistakaan ei tule pula. Henkilöauton keski-ikä on 20 vuotta. Kun auto eläköityy, ovat turvavyöt yleensä vielä täydessä palveluvalmiudessa.

”Turvavyö on ihanteellinen materiaali, koska se on suunniteltu kestämään jatkuvaa kulutusta”, Globe Hopen perustaja Seija Lukkala sanoo.

Turvavyöt hankitaan autohajottamoilta ympäri Suomea. Globe Hope käyttää tuotteissaan myös vanhoja käytöstä poistettuja armeijan tekstiilejä, työvaatteita, purjekankaita ja mainosmateriaaleja. 

”Materiaaleja tarjotaan paljon, kun tietoisuus yrityksestämme on levinnyt”, Lukkala iloitsee.

Aina näin ei ole ollut. Kun Lukkala kertoi 14 vuotta sitten haluavansa valmistaa vaatteita ja asusteita kierrätysmateriaaleista, oli vastaanotto epäuskoinen. Miksi kukaan haluaisi valmistaa, saati ostaa, vanhoista tekstiileistä valmistettuja tuotteita?

”Hankalinta oli löytää suuria eriä sarjatuotantoon soveltuvaa, tasalaatuista kierrätystekstiiliä”, Lukkala kertoo.

Kun hän haki uransa alussa maakuntayhtymältä taloudellista tukea kierrättämiseen, ei bisnesideaa ymmärretty lainkaan.

”On myös yhteiskunnan etu, että materiaali päätyy kaatopaikan sijasta kiertoon”, Lukkala perustelee.

Turvavöistä valmistettu solkilaukku on Globe Hopen hittituote.

Tekstiilijätteen määrä havahdutti

Lukkala havahtui kasaantuvan tekstiilijätteen määrään vuosituhannen vaihteessa, samoihin aikoihin kun halpavaateketjut rynnivät Suomeen. Tuolloin hän valmisti naisten design-takkeja SL Studio -yrityksessään.

”Tekstiiliteollisuus on yksi saastuttavimmista teollisuudenaloista maailmassa. Kun tehdään halvalla huonoista materiaaleista, syntyy tarve ostaa koko ajan uutta. Aloin miettiä, miten voisin tehdä asioita toisin omalla alallani.”

Syntyi Globe Hope ja maailman ensimmäinen sarjatuotantoon suunniteltu, kierrätysmateriaaleista valmistettu vaatemallisto. Se esiteltiin Vatevan muotimessuilla 2003. Lukkala haluaa tuotteidensa olevan esteettisiä, eettisiä ja ekologisia. Se onnistuu ”hirveällä työllä, sisulla ja periksi antamattomuudella”, hän sanoo.

”On upeaa nähdä, miten kierrätys on ihan toisella tasolla nyt kuin aloittaessani.”

Silti Globe Hope on maailmankin mittakaavassa erityinen. Kierrätysmateriaaleista sarjatuotantona kaksi uutta mallistoa vuodessa valmistava vaateyritys on vielä harvinaisuus.

Materiaali kaiken lähtökohta

Toisin kuin usein luullaan, jätetekstiiliä ei lahjoiteta ilmaiseksi.

”Yleisin kysymys on, miksi tuotteet ovat niin kalliita, vaikka ne on tehty kierrätysmateriaalista. Vastaus on, että juuri siksi!”, Lukkala sanoo.

Materiaalien erottelu vie resursseja niin toimittajan kuin vastaanottajankin päässä. Kaikki kierrätystekstiilit pitää lajitella ja pesettää. Materiaali on Lukkalalle kaiken lähtökohta. Sen pitää inspiroida. Sarjatuotantoon riittävän määrän ja laadun lisäksi sen pitää olla myös kiinnostavaa ja trendikästä.

Tuotteet suunnitellaan tarjolla olevien materiaalien ominaisuuksien pohjalta. Lukkala kertoo usein näkevänsä aika pian, mitä materiaalista voi valmistaa. Materiaali kertoo myös tuotteen historiasta ja alkuperän pitääkin näkyä. Esimerkiksi armeijatekstiilien erilaiset leimat tekevät jokaisesta tuotteesta uniikin.

”Emme myöskään halua rajoittua materiaalien suhteen. Esimerkiksi juuri nyt teemme Helsingin Olympiastadionin vanhoista penkeistä pientavaramallistoa.”

Ei yksin ekologisuudesta

Ideat pörräävät jatkuvasti kiireisen toimitusjohtajan päässä, parhaiten niitä syntyy vuorovaikutuksessa oman tiimin kanssa. Globe Hopen tuotekehitys tapahtuu Vihdin Nummelassa. Nummelan malliompelimossa, ompelijat surauttavat tuotteiden prototyypit, jotka sitten testataan. Testeissä kiinnitetään huomiota tuotteiden huollettavuuteen, kestävyyteen ja funktionaalisuuteen.

Esteettisyyden, eettisyyden ja ekologisuuden lisäksi on vielä yksi tärkeä kriteeri, jonka Globe Hopen tuotteen pitää täyttää.

”Tuotteen pitää olla kuluttajalle haluttava. Olen idealisti, mutten niin idealisti, että valmistaisin tuotteita pelkän ekologisuuden takia. Tuotteissamme kierrätys on kuitenkin lisäarvo.”