Jännitimme puolisoni kanssa tulevaa automatkaa. Neljän tunnin ajomatkalle osallistuisi lisäksemme kaksi alle kouluikäistä ikiliikkujaamme, joille viisikin minuuttia ruokapöydässä on kuin vuosi vankilassa. Tuntikausien töröttäminen autossa on tylsää aikuisellekin, joten paljonko voi vaatia levottomalta taaperolta?

Digitaaliset vempeleet ovat tietysti pelastus numero yksi, mutta liikaa käytettynä ne tuntuvat lisäävän lasten levottomuutta, joten päätimme pitkittää iPadien esiin kaivamista. Tämä on hyvä hetki palata omaan lapsuuteeni 80-luvulle, jolloin pitkäpiimäiset automatkat oli kestettävä ilman pädeja ja älypuhelimia. Tämä ruokki minua ja isosiskoani keksimään monipuolista tekemistä matkalle.

Näin automatkoilla viihdyttiin ennen: ikkunan veivaaminen auki ja kiinni. Nykyjonnet eivät tiedä, että ennen sähköikkunoiden tuloa käytettiin käsivoimia. Tämä kivikautinen veivaamisjäänne oli tietysti hyvää ajanvietettä. Jos kyllästyi pelkkään rullailuun, niin hiusten tuulettelu tai oman sormen väliin jättäminen toi ylimääräistä jännitystä ja kasvatti kivunsietokykyä. Minkä tahansa asian bongailu. Pisteitä sai joko eläimistä, autojen merkeistä, väreistä tai rekisterinumeroista. Tämä tuttu ikisuosikki on edelleen perheiden ajantappolistalla. Sinänsä mielenkiintoinen harrastus aiheutti usein myös riitaa, koska kukaan ei osannut sanoa, mihin lehmälauma loppui ja mistä uusi alkoi.

Huurutaide oli helppoa, koska sen ajan autojen ilmanvaihto oli surkea. Tässä leikissä takaikkunaan puhallettiin suuri huurualue, johon saattoi tehdä sormin erilaisia taideteoksia. Luovuuden lisäksi lapsi oppi, että elämässä mikään ei ole pysyvää, kun hetki sitten piirretty kissa valui vetenä alas.

Jos näistä ei löytynyt ­tekemistä niin sitten turvauduttiin levyraatiin, yhdyssanojen jatkamiseen toisilla sanoilla, laiva on lastattu -leikkiin tai jännittävään Arvaa kuka pieraisi? -tietovisaan.

Mutta nyt takaisin 2010-luvulle ja pitkään automatkaamme. Se meni oikein hyvin, varsinkin kun kaivoimme Mäntsälän Tuuliruusun kohdalla pelikoneet esille ja annoimme vihaisten lintujen viihdyttää lapsiamme loppumatkan.