Esapekka Lappi painaa rallibaanoilla Yaris WRC:llä. Arkikäytössä rullaa C-HR Hybrid.

Esapekka Lappi, millainen ralliauto Toyota Yaris WRC on?

WRC on rakennettu ajettavaksi monipuolisissa olosuhteissa. Vahvavääntöinen moottori, olosuhteita vastaavaksi säädetty alusta ja kisakäyttöön tehdyt renkaat tekevät autosta helpommin käsiteltävän kovassakin vauhdissa. Auton aerodynamiikka helpottaa ajoa etenkin kovavauhtisilla erikoiskokeilla.

Mikä Yaris WRC:ssä on parasta?

Ehkä poikkeuksellisen autosta tekee juuri aerodynamiikkapaketti. Sen avulla ilmanvastus painaa autoa tien pintaan ja mahdollistaa entistäkin kovemman vauhdin.

Mitä ominaisuutta arvostat eniten Yaris WRC:ssä?

Alusta, iskunvaimennus ja jousitus ovat auton käyttäytymisessä todella tärkeitä. Parhaallakaan moottorilla ei välttämättä pötkitä pitkälle ilman kunnon alustaa. Jos auto on vakaa ja alusta ottaa iskut hyvin vastaan, kuljettaja voi nauttia ajosta.

Miten ralli-Yaris ja tavallinen Yaris eroavat toisistaan?

Ralliauton käyttö on aivan erilaista kuin siviiliauton. Ralliauto on kovalla koetuksella joka kilometrillä, ja se huolletaan perusteellisesti muutaman erikoiskokeen välein. Siviiliautona Toyota taas on tunnettu kestävyydestään, ei niinkään pajalla seisomisesta.

Mitä moni ei tiedä Yaris WRC:stä?

Yksi suurimmista haasteista ralliauton rakentamisessa on painon kanssa kamppailu. Autoilla on minimipaino, ja kaikki rakentaminen perustuu siihen, ettei minimipainoa ylitettäisi, koska paino syö vauhtia. Yaris WRC onkin jatkuvalla laihdutuskuurilla.

Mikä on ollut kohokohtasi Toyotan ratissa?

En voi koskaan unohtaa, mitä Jyväskylän Neste Rallissa tapahtui viime vuonna. Kisasimme ensimmäistä kertaa MM-sarjan kovimmassa luokassa tehdastiimissä ja voitimme kotikilpailumme.

Mitä MM-voitto Jyväskylässä opetti?

Ensin tuntui, että eihän tämä voittaminen niin vaikeaa olekaan, mutta hyvin äkkiä jalat ovat taas ottaneet maahan. Jyväskylässä tiedän tasan tarkkaan, mitä teen. Osaan ajaa siellä. Se on vahvin rallini. Muualla en ole niin vahva vielä.

Mitä Toyota merkitsee sinulle?

Kestävyyttä. Toyota oli minulle kova juttu jo pikkupoikana, kun olin katsomassa rallia Jyväskylässä 1990-luvun loppupuolella.