1. Täytyykö autoon tehdä erityinen talvihuolto?
”Erillistä talvihuoltoa ei enää tarvita, koska autojen tekniikka on kehittynyt. Riittää, kun autoilija huolehtii siitä, että auton huolto-ohjelman mukaiset huollot on tehty. Myös nykyiset moniasteöljyt toimivat sekä kesällä että talvella.”

2. Kannattaako hankkia moottorilämmitin?
”Suomen olosuhteissa moottorilämmitin on suositeltavaa olla autossa. Se helpottaa kylmäkäynnistystä, säästää polttoainetta ja pienentää päästöjä. Myös auton sisätilat lämpenevät silloin nopeammin. Asennettuna lämmittimet maksavat muutamasta sadasta eurosta ylöspäin.”

3. Mitä pitää ottaa huomioon talvirenkaissa?
”Kannattaa varmistaa, että talvirenkaissa on riittävä urasyvyys. Laki edellyttää vähintään kolmen millimetrin urasyvyyttä, mutta suositeltava urasyvyys on vähintään viisi milliä. Myös renkaiden kulutuspinnan ja sivujen silmämääräinen tarkistus on tärkeää. Samoin ilmanpaineet ja nastarenkaiden nastat on syytä tarkistaa. Helpointa talvirengasasioissa on kääntyä Toyotan huoltoverkoston puoleen. Huoltoliike tarkistaa ja asentaa talvirenkaat sekä tarvittaessa myy uudet.”

4. Miten varmistan näkyvyyden pakkasilla?
”Ikkunoiden huurtumista voi ehkäistä pitämällä auton sisätilat kuivina ja välttämällä kosteuden syntymistä. Tässä auttaa, kun koputtelee lumen pois kengistä autoon istuessa ja poistaa lattiamattoihin kertyneen lumen ja veden. Nykyaikaisissa autoissa olevan raitisilmasuodattimen tulee lisäksi olla puhdas. Suodatin vaihdetaan huoltojen yhteydessä. On myös tärkeää poistaa huolellisesti lumi ja jää auton ikkunoista ja katolta, ennen kuin lähtee liikkeelle.”

5. Miten akun hyytymisen voi estää?
”Akku joutuu talvella koetukselle, kun virrankulutus kasvaa. Lämmitettävänä saattavat olla samaan aikaan esimerkiksi penkit, peilit ja takalasi. Talvella myös kylmän moottorin käynnistys kuluttaa akun virtaa enemmän kuin kesällä. Lisäksi akun varauskyky laskee kylmällä. Jos autolla ajaa vain muutaman kilometrin matkoja, akku voi tyhjetä eikä auto välttämättä käynnisty. Siksi autolla on hyvä ajaa välillä pidempiä matkoja, jotta akku ehtisi latautua. Akun voi myös ladata akkulaturilla.”

6. Miksi ilmastointia pitää käyttää myös talvella?
”Ilmastointi on hyvä panna päälle muutaman kerran talven aikana kompressorin voitelun vuoksi. Ilmastointi ei tosin käynnisty, ellei ulkoilman lämpötila ole yli kuusi plusastetta. Kovilla pakkasilla voi käydä pyörittämässä ilmastointia esimerkiksi parkkihallissa.”

7. Mistä tiedän, että jarrut ovat tarpeeksi tehokkaat?
”Uusissa autoissa on lukkiutumattomat jarrut, joiden tehoa ei voi testata kotikonsteilla, esimerkiksi jarrutusjälkiä tutkimalla. Tavallinen autoilija ei pysty myöskään arvioimaan, onko auton hidastuvuus riittävä. Jarrujen toimivuus tarkistetaan huollossa ja katsastuksessa.”

8. Mitä dieselillä ajaessa pitää huomioida?
”Kun kylmät kelit tulevat, polttoaineen pitää olla talvilaatua, minkä lisäksi tankkia ei kannata ajaa aivan tyhjäksi. Jos autolla ajetaan vähän ja polttoaineena vielä kylmillä keleillä kesälaatua, dieselpolttoaine alkaa jähmettyä. Dieselmoottorin lämpenemistä voi nopeuttaa maskipeitolla.”

Kysymyksiin vastasi Toyotan huoltotoiminnoista vastaava osastopäällikkö Jyrki Mäkelä.