Kanssa-autoilija antaa tietä, ja toinen vilkuttaa kiitokseksi. Pieniä eleitä, mutta tulipa hyvä mieli. Tienkäyttäjien huomioiminen ja myönteinen viestintä myös edesauttaa liikenneturvallisuutta.

”Myönteiseen signaaliin vastataan helposti myönteisesti ja kielteiseen kielteisesti”, sanoo Liikenneturvan suunnittelija Antero Lammi.

Liikenneturvan teettämän tutkimuksen mukaan ärsyyntyminen liikenteessä johtaa pahimmillaan liikenneturvallisuuden vaarantumiseen: joka kolmas kuljettajista kertoo, että ottaa suuttuessaan tavallista suurempia riskejä.

”Esimerkiksi provosoitunut voi alkaa kaahata. Rattiraivotapaukset alkavat pienestä asiasta, joka kasvaa suuremmaksi. Toinen lisää aina vähän bensaa liekkeihin. Jos joku liimautuu takapuskuriin ja itse osoittaa mieltä jarrua painamalla, toiselta tulee helposti negatiivisempi vastareaktio.”

”Keskisormen näyttäminen tai ärräpäiden päästely vie ihmisen helposti tunnekuohun valtaan”, sanoo Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari.

”Tällainen tunnereaktio heikentää nopeasti tarkkaavaisuutta.”

Parkkarin mukaan ihmiset tulkitsevat monesti väärin, että toinen tekee tahallaan jotain, vaikka näin ei aina ole. Vahinkoja sattuu kaikille. Lammi puolestaan muistuttaa, että viestintää on liikenteessä moni asia, jota kuljettaja ei välttämättä edes miellä viestinnäksi.

”Myönteistä viestintää on esimerkiksi se, että hidastetaan tarvittaessa, hymyillään, näytetään kädellä, että mene vain. Jos saa tilaa, moikataan.”

Vahingossa hölmöillessä voi ottaa katsekontaktin, pyytää anteeksi ja toivoa,­ että toinen tulkitsee eleen oikein.