Moni meistä katsoo elokuvia tai kuuntelee musiikkia kuukausimaksulla. Nyt myös auto on mahdollista hankkia samaan tapaan Toyota Kuukausitilaus ­palvelulla.

”Auto sopii elämäntilanteeseemme kuin nenä päähän. ”Näin sanoo tamperelainen Pirkko Jyväkorpi, mutta hän ei puhu mistä tahansa autosta. Hän on käyttänyt uutta Toyota Kuukausitilaus­palvelua miehensä kanssa neljä kuukautta.

Toyotan kehittämällä palvelulla auton saa käyttöönsä juuri siksi aikaa ja silloin kuin itse haluaa – samaan tapaan kuukausimaksulla kuin vaikka Netflixin tai Spotifyn kaltaiset viihdepalvelut. Palvelu jatkuu kuukauden kerrallaan, kunnes käyttäjä irtisanoo sen. Siihen ei tarvitse sitoutua pitkäksi määräajaksi, eikä etukäteen ole pakko päättää kuinka kauan autoa käyttää.

Toyotalta kerrotaan, että tarkoituksena on ollut tehdä liikkumisesta helppoa ja joustavaa. Palvelu on suunniteltu erityisesti niille ihmisille, joilla ei ole tarvetta auton jatkuvaan käyttöön ja jotka haluavat ajaa autolla huoletta sekä olla miettimättä autoiluun liittyviä maksuja.

Turvallinen riskiryhmille

Auton kuukausitilauspalvelu on helpottanut Jyväkorpien arkea. Lisäksi se on tuonut turvallisuuden tunnetta ja iloa elämään.

”Kuulumme molemmat koronaviruksen riskiryhmään, minkä vuoksi vältämme julkista liikennettä”, Pirkko Jyväkorpi sanoo.

”Kesällä kävimme Lammilla tapaamassa ystäviä. Ilman autoa se ei olisi onnistunut. Ei olisi tullut mieleenkään lähteä köröttelemään bussilla.”

Auto merkitsee eläkeläispariskunnalle liikkumisen vapautta ja arjen sujuvuutta. He käyttävät sitä päivittäin kaupunkiajoon, kuten kaupassa ja kirjastossa käyntiin.

”Joskus olemme käyneet myös metsäretkellä ja järven rannalla virkistäytymässä.”

Pirkko Jyväkorpi poseeraa tyytyväisenä. Edessä on muutama kuukausi ajamisen iloa, ja ajotaito säilyy.

Tyhjä rengas vaihdettiin

Kun Jyväkorvet saivat auton alleen Hatanpään autoliikkeestä, sillä oli ajettu vain muutama sata kilometriä. Nyt tuliterän auton mittarissa on jo yli 2 000 ajokilometriä.

Pirkko Jyväkorpi iloitsee varsinkin siitä, ettei auton käyttäjän tarvitse murehtia edes ikävistä yllätyksistä. Esimerkiksi yhtenä aamuna toinen takarenkaista oli tyhjentynyt parkkipaikalla.

”Osasimme ohjeiden mukaan täyttää sen ja ajoimme autokauppaan. Siellä renkaan vaihto sujui nopeasti, ja se sisältyi palvelun hintaan.”

Jyväkorpien käytössä on Toyota Yaris, jota on pienen kokonsa vuoksi helppo pyöritellä ahtaassa kaupungissa.

”Olisimme saaneet automaattivaihteisen auton, mutta halusimme manuaalisen. Nyt auto kulkee omassa tahdissa, ja siinä on enemmän ajamisen tuntua.”

Kesäautosta idea lähti

Helsinkiläisen Emmi Rahikan mielestä parasta auton kuukausitilauspalvelussa on se, ettei siihen tarvitse sitoutua.

”Autoa voi käyttää silloin, kun sitä oikeasti tarvitsee. Palvelu on ollut myös tosi helppo. Maksu lähtee luottokortilta automaattisesti. Itse ei tarvitse muuta kuin ajaa ja tankata”, Rahikka sanoo.

Idea palvelun kokeilemisesta syntyi, kun hän kertoi kavereilleen miettineensä kesäautoa. Toinen syy oli, ettei tarvitsisi kulkea julkisilla kulkuneuvoilla koronavirustilanteen takia.

”Yksi kavereistani oli kuullut Toyotan uudesta palvelusta, ja päädyin sitten kokeilemaan sitä.”

Osaltaan kuukausitilaus-palvelun valintaan vaikuttavat ympäristösyyt: sen sijaan, että hankkisi 20 vuotta vanhan kesäauton, lomalla voi ajaa uudella vähäpäästöisellä kulkupelillä. Automaattivaihteinen Yaris on ollut Rahikan käytössä nyt neljä kuukautta, ja sillä on tullut ajettua noin 1 500 kilometriä kuukaudessa. Hän on tehnyt autolla muun muassa Suomen-kiertueen.