Lomareissu piristää ja tuo uutta puhtia arkeen, mutta aina ei tarvitse lähteä pitkälle. Eteläisen Suomen kiinnostavissa kohteissa viihtyvät lapset sekä aikuiset, ja viikonlopun kokemuksia muistellaan yhdessä pitkään.

Kun viikon työt on saatu päätökseen, on aika pakata perhe autoon ja suunnata nokka kohti Hämeenlinnaa. Perillä Katumajärven kupeessa odottaa rauhaisa postikorttimaisema ja kiemurtelevan maalaistien päässä historiallinen Vanajanlinna, jossa pääsee oitis lomatunnelmaan.

Vanajanlinna Hämeenlinnan kupeessa sijaitseva historiallinen Vanajanlinna on tunnelmallinen yöpymispaikka.

Alun perin metsästystarkoitukseen rakennettu linna on houkutellut paikalle arvovieraita kautta aikojen. Yksi vakiokävijöistä oli metsällä viihtyvä marsalkka Mannerheim, joka asui linnassa vieraillessaan omassa nimikkosviitissään. Päärakennuksessa historia on vahvasti läsnä, sillä arkkitehtuuri on säilytetty pääosin entisellään, ja nähtävillä on paljon vanhoja esineitä sekä valokuvia menneiltä vuosikymmeniltä. Perheen pienimpiä kiehtovat komeat haarniskat ja päärakennuksen salaiset sopukat.

”Lapset ovat intoa täynnä, kun he pääsevät tutkimaan linnan salaovia ja -käytäviä, jotka ovat kuin suoraan Harry Potter -elokuvasta. Asustaahan täällä kummituskin, johon saattaa illan hämärässä törmätä”, Mika Walkamo, yksi Vanajanlinnan omistajista kertoo.

Ruissalon kasvitieteellinen puutarha Ihasteltavana on muun muassa kaktuksia ja mehikasveja.

Trooppinen loma keskellä Turkua

Hämeenlinnasta tie käy seuraavana päivänä kohti Turkua. Matkalla kannattaa pysähtyä Forssassa, jossa paikalliset asukkaat ovat saaneet nauttia kahvila Ilon lämpimästä tunnelmasta viime kesästä lähtien. Paikan perustaja Irina Ketola tunnustaa olevansa terveysintoilija, ja siksi vitriinistä löytyy kahvin sekä tuoreiden leivonnaisten lisäksi myös Irinan valmistamia herkullisia raakakakkuja ja raikkaita smoothieita.

Piristävän pysähdyksen jälkeen automatka jatkuu Ruissalon luonnonkauniiseen kansanpuistoon, jonka laitamilla kohoaa Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha. Vaikka ulkona vihmoisi räntää, voi kasvihuoneissa ihastella kukkivia ruusuja ja eksoottisia kasveja aina dinosaurusten aikakaudelta alkaen. Puutarhaa asuttavat myös pienet punakorvakilpikonnat ja vapaana lentelevät töyhtöpäiset kakadut, jotka hauskuuttavat pikku vieraita kaakatuksellaan.

Iltapäivällä ilonpito jatkuu kylpylähotelli Caribiassa, jonka yhteyteen avautuu pääsiäiseksi sisäaktiviteettipuisto Superpark. Yhdellä rannekkeella voi haastaa itsensä kiipeily- ja ilmavolttiradoilla, harjoitella uusia temppuja turvallisesti trampoliinilla tai ajaa kilpaa polkuautoilla. Vanhemmat innostuvat mukaan ilakointiin viimeistään peliareenan golfpisteellä, jossa voi testata lyöntitaitojaan.

Holiday Club Caribia Koko perhe viihtyy trooppi­-sella allasosastolla. Keväällä hotellin yhteyteen aukeaa sisäaktiviteettipuisto Superpark.

Vesileikkejä ja yhteisiä herkkuhetkiä

Miniloman viimeinen päivä vierähtää lempeästä lämmöstä nautiskellen Caribian kylpylässä – tosin hurjapäisimmät laskevat pää edellä vesiliukumäestä tai pulahtavat piha-alueen kylmävesialtaaseen.

Kylpylässä vietetyn aamupäivän jälkeen loma ei suinkaan ole vielä ohi, sillä kotimatkalla pysähdytään elämystavaratalo Kasvihuoneilmiössä, josta on tullut legendaarinen pysähdyspaikka Helsingin ja Turun välille. Vanhoihin vaatteisiin ja huonekaluihin keskittyneessä osto- ja myyntitavaraliikkeessä eriskummalliset huonekalut, vaaleanpunaiset flamingot ja kristallikruunut muodostavat palmujen katveeseen hallitun kaaoksen.

Kun valtaisan liikkeen jokainen kolkka on koluttu ja munkkikahvit juotu, alkaa miniloma olla paketissa. Yhdessä koettujen seikkailujen voimin jaksaa taas ainakin kesälomaan asti.

Valtatie 1:n varrella sijaitsevassa elämystavaratalo Kasvi­huoneilmiössä näkee erikoisia esineitä.

Pakkaa mukaan!

  • Varaa matkalle mukaan vettä tai mehua ja helposti syötäviä välipaloja kuten hedelmiä ja vihanneksia. Vältä sokerisia herkkuja, sillä niistä voi tulla autoillessa paha olo.
  • Kokoa lapsille automatkaa varten yllätyspussi, josta löytyy viihdykettä matkan ajaksi.
  • Jos pakkaat mukaan rakkaimman pehmolelun, kiinnitä siihen yhteystiedot, sillä matkustaessa tavarat hukkuvat helposti.
  • Kesällä eväät kannattaa pakata matkajääkaappiin tai kylmälaukkuun.
  • Autossa on hyvä pitää mukana vaihtovaatteita, kosteuspyyhkeitä, talouspaperia ja roskapusseja.
  • Taaperoikäisille kannatta ottaa mukaan tarpeeksi vaippoja ja ylimääräisiä tutteja, sillä ne katoavat helposti.
  • Kuulokkeet tai kuulosuojaimet ovat kätevät usean lapsen kanssa matkustaessa – kaikki eivät halua kuunnella samoja lastenlauluja.