Osa autoilijoista luulee, että hybridin huollattaminen on kallista eivätkä akut kestä Suomen vaativissa olosuhteissa. Kysyimme asiantuntijalta, mikä on totuus.

1. Pitääkö hybridiautoja huollattaa useammin kuin muita autoja?

Ei tarvitse. Toyotan hybridiautoilla on normaali vuoden tai vaihtoehtoisesti 15 000 kilometrin huoltoväli aivan kuten bensiini­malleissammekin.

2. Onko hybridin huoltaminen kalliimpaa?

Hybridiautojen perushuollon kustannukset ovat samalla tasolla muihin bensiinimalleihin verratessa ja dieselautoihin verrattuna alemmat. Useista hybrideistämme puuttuu käyttöhihna, ja perinteinen vesipumppu on korvattu sähköisellä, mikä pienentää ylläpitokuluja.

Hybrideissä ei ole perinteistä generaattoria, käynnistintä eikä kytkintä, joten näidenkään huoltokustannuksia ei ole. Lisäksi liike-energian talteenotto vähentää jarrupalojen kulumista merkittävästi. Kuluvia osia täytyy vaihtaa siis harvemmin.

3. Onko huolto-ohjelmassa eroa verrattuna muihin autoihin?

Huolto-ohjelma on liki sama kuin vastaavissa bensiinimalleissa. Hybridimalleissamme huoltokohteita on hieman vähemmän kuin autoissa, joissa on perinteistä tekniikkaa. Määräaikaishuolloissa tehtävä hybridiakkutesti on käytännössä ainoa merkittävä lisä hybridiautojen huolto-ohjelmaan.

4. Huoltavatko kaikki Toyota-merkkihuollot hybridejä?

Kyllä. Hybridiauton voi viedä huollettavaksi mihin tahansa Toyota-merkkihuoltoon.

5. Kuinka usein akku pitää vaihtaa?

Hybridissä on kaksi akkua: normaali 12 voltin lyijyakku ja korkeajännitteinen hybridiakku. Kummallakaan akulla ei ole ennalta määriteltyä vaihtoväliä. Siinä missä hybridiakku on suunniteltu kestämään auton koko eliniän, lyijyakun kunto heikkenee tyypillisesti 5–6 vuoden jälkeen.

6. Mitä Toyotan hybridiakkuturva tarkoittaa?

Osa ajattelee, että hybridiakku hiipuu muutamassa vuodessa. Näin ei ole. Toyota on valmistanut yli 12 miljoonaa hybridiautoa, ja hybridiakut ovat osoittautuneet luotettaviksi. Siksi kaikissa maahantuomissamme hybrideissä on hybridiakkuturva. Se on voimassa kymmenen vuotta tai ­350 000 kilometriin asti.

Turvan edellytyksenä on, että auto huolletaan valtuutetussa Toyota-merkkihuollossa huolto-ohjelman mukaisesti ja autolle suoritetaan onnistuneesti hybridiakkutesti. Tällöin turva aktivoituu seuraavan huoltovälin ajaksi. Määräaikaishuollot ovat tästäkin syystä tärkeitä. Jos hybridiakku hajoaa turvan voimassaoloaikana, vaihdamme akun maksutta. Akkuturva siirtyy myös auton seuraavalle omistajalle ilman lisäkustannuksia.

Kysymyksiin vastasi Toyotan tekninen päällikkö Jarno Kuusisto.