Loma on alkamassa ja mukaan tarvitaan monenlaista tavaraa. Ammattilainen antaa vinkit, kuinka matkustat tavaroidesi kanssa turvallisesti.

Ei ole ihan sama, kuinka tavarat ladotaan autoon, suksiboksiin tai peräkärryyn. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen sanoo, että tien päällä näkee liian usein matkalaisia, joiden tavaratila tai peräkärry on pakattu väärin.

Autossa on tärkeää, että kaikki matkustajat käyttävät turvavyötä ja istuvat omilla paikoillaan. Auton turvalaitteet suojaavat vain, jos ihminen istuu autossa oikealla tavalla, jalat jalkatilassa. Vesalainen sanoo, että monesti näkee, kun apukuskin paikalla istutaan jalat kojelaudalla. Törmäyksen ei tarvitse olla iso, mutta pahaa jälkeä voi silti syntyä, jos törmäys laukaisee turvatyynyn.

Painavat tavarat ensin ja alimmaiseksi

Takapenkillä viihdytään nykyään tablettien tai älypuhelinten kanssa. Kun niitä ei käytetä, ne olisi hyvä sujauttaa esimerkiksi etuistuinten takapuolella olevaan istuintaskuun. Muutaman sadan gramman painoisen tablettitietokoneen törmäyspaino on 40-kertainen jo taajamanopeudessa tapahtuvassa törmäyksessä. Koiraakaan ei saisi pitää autossa vapaana.

”Onnettomuuden sattuessa vapaana autossa oleva koira voi karata onnettomuuspaikalta tai olla arvaamaton pelastajia kohtaan”, Vesalainen sanoo.

Entäs matkatavarat? Painavat esineet ensimmäiseksi ja alimmaiseksi niin, että ne tukeutuvat takaistuimen selkänojaan. Tavaroita ei saisi lastata tavaratilaan yli selkänojan yläreunan korkeuden, vaikka autossa olisi tavaraverkko. Jos jarrutus on raju, verkko ei välttämättä riitä pitämään tavaroita paikallaan.

Perävaunun rajat tulevat nopeasti vastaan

Useimpien jarruttomien perävaunujen suurin sallittu kokonaismassa on 750 kiloa, mutta kuormaa niihin saa ottaa huomattavasti vähemmän.

”Kokonaispainosta täytyy vähentää ensin perävaunun oma massa. Jos se on 250 kiloa, kuormalle jää 500 kiloa”, Vesalainen muistuttaa.

Auton rekisteritodistuksessa on maininta, kuinka painavaa jarrutonta tai jarrullista kärryä autolla saa vetää. Usein autonvalmistajan sallima perävaunumassa on vähemmän, mitä perävaunuun ohjeistuksen mukaan saisi lastata. Suurimpia sallittuja massoja ei saa ylittää.

Kevyttä suksiboksiin

Kun matkatavaroita halutaan kuljettaa auton katolla, taakkatelineet kannattaa kiinnittää ja kiristää kunnolla. Autolle on määrätty suurin sallittu kattokuorma, joka on yleensä noin 75–100 kiloa.

”Taakkatelineet ja suksiboksi painavat yhteensä noin 25 kiloa, ne ovat jo osa kattokuormaa. Varsinaiselle kuormalle jää noin 50–75 kiloa, Vesalainen sanoo.

Suksiboksi pitää kiinnittää huolellisesti taakkatelineisiin, sen etureunan pitäisi olla tuulilasin keskikohdan takapuolella, jottei se haukkaa tuulta alleen. Boksi pitää olla myös suorassa edestäpäin katsottuna. Vinossa oleva boksi ujeltaa tuulessa ja lisää polttoaineen kulutusta.

Boksin täyttämisessä painavimmat tavarat tulisi sijoittaa keskelle boksia. Lisäksi tavarat pitää tukea ja sitoa kiinni. Lopuksi pitää vielä varmistaa, että suksiboksin lukko on varmasti kiinni. Ajaessa kannattaa muistaa suksiboksin olemassaolo. Korkea tila-auto tai katumaasturi varustettuna boksilla saattaa olla liian korkea mataliin parkkihalleihin.