Autojen penkit on tehty ihmistä varten. Penkkien säädöt ovat usein monipuoliset ja jokainen kuski voi löytää itselleen parhaimman ajoasennon vartalon mittasuhteista riippumatta.

Hyvä ajoasento on mukava ja rento sekä sellainen, että pystyt vaivatta käsittelemään ohjauspyörää, polkimia ja vaihteita. Istuma-asennon kulma on tällöin yli 90 asteen ja alaselkä tuettu. Se pitää niskaa myöten asennon ryhdikkäämpänä. Voit säätää kuljettajan istuinta joko sähköisesti tai manuaalisesti.

Jos säädöt eivät ole kunnossa, selkä sekä niska- hartiaseutu voivat jäykistyä ja kipeytyä. Selän välilevykin saattaa olla turhan paineen alla.

Huono asento on myös turvallisuusriski. Jos olet esimerkiksi liiaksi makaavassa asennossa, et välttämättä näe autosta kunnolla kaikkiin suuntiin. Niskatuen olisi hyvä jäädä parisen senttiä pään taakse, jotta se suojaa parhaiten äkkinäisissä törmäys­tilanteissa.

Näin säädät istuimen oikein

Säädä vartalon ja reiden kulma yli 90 asteen. Kurkkaa hieman sivulle ja tarkista, että kulma on oikea.
Varmista, että yllät helposti ohjauspyörään niin, että käsivartesi ovat koukussa. Pidä olkapäät alhaalla, rentoina ja lähellä selkänojaa.
Tue ristiselkä hyvin. Alaselän tuki on oikein säädetty, kun selkäranka pysyy tuettuna luonnollisessa asennossa.
Tarkista, että istuimen reunan ja polvitaipeen väliin jää tilaa noin kahden kolmen sormen verran. Säädä istuinosaa tarpeen mukaan.
Säädä välimatka polkimiin niin, että jalkasi ovat hieman koukussa. Sinun pitäisi pystyä painamaan polkimia pohjaan helposti.
Nosta istuin riittävän korkealle, jotta näet ­esteettömästi kaikkiin suuntiin.
Huomioi niskatuki – sen on hyvä jäädä noin kaksi senttiä pään taakse. Kämmenen tulisi mahtua takaraivon ja niskatuen väliin.

Kysy lisää istuinten säädöistä automyymyyjältäsi!