Mölyt kannattaa autoillessa pitää mahassaan – varsinkin, jos kyydissä on lapsi. Lapsi nimittäin tarkkailee, miten vanhempi toimii liikenteessä.

Vanhemman käyttäytymisellä on tutkitusti suuri merkitys lapsen omaan liikennekäyttäytymiseen, sanoo liikennekasvatuksen suunnittelija Eeva-Liisa Markkanen Liikenneturvasta.

”Lapsi oppii liikenteessä toimimista vanhemman antamasta mallista. Tällainen sosiaalinen oppiminen on usein tiedostamatonta. Vanhempi ei ajattele, että tässä minä opetan, miten liikenteessä toimitaan.”

Jos vanhempi ajaa päin punaisia, hurjastelee, tekee äkkijarrutuksia, kiroilee ja haukkuu muita autoilijoita, tuleeko lapsesta samanlainen kuljettaja?

Markkasen mukaan ei välttämättä, koska ihmisen oppimisprosessi on niin monisyinen. Esimerkiksi kun koulussa käsitellään asiaa, lapsi voi herätä ajattelemaan: vanhempani toimii noin, mutta nyt tuli sellaista tietoa, että haluan tehdä toisin.

”Mitä isommaksi lapsi tulee, sitä tärkeämmäksi kavereiden tekemät valinnat muodostuvat. Ei kaikki se, miten vanhempi käyttäytyy, automaattisesti siirry lapseen.”

Jos vanhempi viis veisaa esimerkiksi turvavyön käytöstä, lapsi saattaa silti saada mielikuvan, ettei asia ole tärkeä. Vanhemman selittävä puhe liikenteessä taas lisää lapsen ymmärrystä siitä, miten liikenteessä tulee toimia.

”Se on kivaa vuorovaikutusta, ja lapsi tottuu seuraamaan liikennettä. Joskus huomaan höpöttäväni ääneen, vaikka lapset eivät ole kyydissä. Olen tottunut siihen, että takapenkillä on joku."