Tarkasta aina ennen pitkää ajomatkaa, että auto on huollettu valmistajan ohjeiden mukaisesti, renkaat ovat kunnossa ja tuulilasi puhdas myös sisältä. 

Muutama seikka tulee ottaa aina huomioon ennen pitkää ajomatkaa. Auton tsekkaamisen lisäksi muista, ettei ajamaan tulisi koskaan lähteä väsyneenä, stressaantuneena tai suuren tunnekuohun vallassa. Erityisesti pitkillä ajomatkoilla on myös hyvä vaihtaa välillä kuljettajaa, jos mahdollista.

1. Ratsaa renkaat

Tiesitkö, että auton renkaan ja tienpinnan välinen kosketuspinta on vain reilun kämmenen kokoinen? Renkaiden pito ratkaisee koko ajoneuvon hallinnan. Pito-ominaisuudet korostuvat erityisesti sadekelillä sekämärällä, jäisellä tai lumisella tiellä ajaessa.

Renkaat ovat yleisin auton tekninen taustariski kuolonkolareissa – noin joka viidennessä kuolonkolarissa mukana olleen auton renkaissa on ollut huomauttamista.

Nastallisia renkaita saa käyttää pääsääntöisesti marraskuusta aina maaliskuun loppuun. Nastarenkaita voi käyttää muunakin aikana, mikäli keliolosuhteet niitä edellyttävät. Talvirengaspakko on joulukuusta helmikuun loppuun.

2. Tsekkaa ajoasento

  • Nosta istuin riittävän korkealle, jotta näet hyvin kaikkiin suuntiin.
  • Varmista, että yletyt rattiin hyvin, käsien pitäisi olla lievässä koukussa, ei missään nimessä kokonaan suorina. Sama sääntö koskee auton polkimia, kaasujalka ei saa olla suorana.
  • Selän ja reiden kulman olisi hyvä olla yli 90 astetta.

3. Näkyvyys kuntoon

Joudutko hämärässä tai pimeässä keskittymään entistä enemmän ajamiseen? Siristeletkö silmiäsi? Nämä merkit voivat kertoa heikentyneestä hämäränäöstä. Huono hämäränäkö voi johtua esimerkiksi taittovirheestä, joka on helppo korjata silmälaseilla. Hämäränäöllä tarkoitetaan sitä, miten silmä sopeutuu eri valaistusolosuhteisiin ja näkee pimeässä kontrasteja.

Myös likainen ja rikkinäinen tuulilasi vaikeuttaa ajamista, ja on siten turvallisuusriski. Tuulilasi kannattaa aina pestä myös sisäpuolelta, sillä se ehkäisee huurtumista ja parantaa näkyvyyttä.

4. Malta pitää taukoja

Tauot pitäisi osata mieltää osaksi matkaa. Määränpää ei katoa mihinkään, vaikka saapuisi perille puoli tuntia myöhemmin. Ajaminen vie energiaa ja erityisesti pimeään aikaan ajaminen voi olla myös raskasta. Siksi on tärkeää juoda, syödä ja jaloitella säännöllisin väliajoin. Raskas ateria väsyttää, joten syö matkan aikana vain kevyesti.

Monessa uudessa autossa on kuljettajan vireyden valvontajärjestelmä, joka tarkkailee kuljettajan ajotapaa ja ehdottaa taukoa, jos keskittymisessä näkyy herpaantumisen merkkejä. Järjestelmä tarkkailee muun muassa ohjausliikkeitä ja kaasun sekä jarrun käyttöä. Ota ehdotukset vakavasti!

5. Tekemistä takapenkille

Entä miten pitää takapenkin väki tyytyväisenä? Älypuhelimet ja tabletit ovat nykyaikana takuuvarma ajanviete, mutta jos haluaa joskus irrottaa lasten nenät luureista, tekemistä kyllä keksii. Koko perheen yhteinen levyraati on takuuvarma hitti, ja siitä voivat innostua jopa yrmeät teinit. Monille eväiden syönti autossa on matkan kohokohta.

6. Jos matka katkeaa…

Joskus automatka voi katketa yllättävästä syystä. Pakkassäällä ei auton kyytiin kannata koskaan hypätä pelkissä sisävaatteissa. Auto kylmenee pakkasella nopeasti, ja avun saapuminen voi joskus kestää. Ota ennen pitkää matkaa tarpeelliset tukipuhelinnumerot valmiiksi ylös.

Mukavaa matkaa!

Asiantuntijana yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen, Liikenneturva