Kokosimme turvatekniikoihin liittyvät lyhenteet yhteen ja kerromme, miten uudet tekniikat auttavat autoilijaa.

PCSPD – Pre Collision System with Pedestrian Detection eli törmäyksenestojärjestelmä jalankulkijatunnistuksella

Pihatiellä leikkivät lapset ja samaan aikaan pihasta starttaava auto eivät ole hyvä yhdistelmä. Pre-Collision Plus -järjestelmä tarkkailee edessä olevaa tietä ajoneuvojen ja jalankulkijoiden varalta. Jos tilanne vaikuttaa uhkaavalta, järjestelmä varoittaa ja tehostaa jarrutusta – ääritapauksessa se jarruttaa itse.

Törmäyksenestojärjestelmä tunnistaa jalankulkijan.

ACC – Adaptive Cruise Control eli mukautuva vakionopeussäädin

Mukautuva vakionopeussäädin säätää nopeutta tutkan avulla pitäen etäisyyden edellä ajavaan ajoneuvoon vakiona. Ajaminen on turvallisempaa ja pitkätkin ajomatkat liikennetilanteesta riippumatta pysyvät rentoina.

PCS – Pre collission system eli törmäyksenestojärjestelmä

Tämä toiminto tarkkailee kameroiden ja sensoreiden avulla edessä olevaa tietä. Se päättelee, onko törmäys väistämätön ja aktivoi joukon turvaominaisuuksia ja varoituksia ennen törmäystä. Ajoneuvon havaitessaan järjestelmä antaa ääni- ja valovaroituksen. Jos etäisyys edessä olevaan ajoneuvoon pienenee yhä ja törmäys näyttää väistämättömältä, turvavöiden törmäyskiristimet toimivat ja törmäystä edeltävä jarrutus aktivoituu automaattisesti. Toiminnosta käytetään myös nimeä Pre-Crash-turvajärjestelmä.

Vakionopeudensäädin tarkkailee nopeutta tutkan avulla.

LDA – Lane Departure Alert eli kaistanvaihtovaroitin

Herpaantuiko huomio? Kaistanvaihtovaroitin huomaa tilanteen ja varoittaa, jos auto on siirtymässä pois kaistaltaan ilman suuntavilkkua. Järjestelmä käyttää kameroita kaistamaalausten tunnistamiseen maantienopeuksissa.

Kaistavahti varoittaa kuljettajaa, jos huomio herpaantuu.

RSA – Road Sign Assist eli liikennemerkkien tunnistusjärjestelmä

Etkö huomannut ohi vilahtanutta liikennemerkkiä? Ei huolta, automaattinen liikennemerkkien tunnistus­järjestelmä tarkkailee voimassa olevia nopeusrajoituksia ja ohitus­kieltoja. Se tunnistaa ne kameran avulla ja näyttää rajoitukset kuljettajalle mittaristossa. Järjestelmä antaa haluttaessa ääni- ja valovaroituksia, mikäli kuljettaja ei noudata rajoituksia.

Liikennemerkkien tunnistus varoittaa, jos ajat ylinopeutta.