Listasimme kaiken, mitä perävaunun kanssa ajamisesta kannattaa tietää.

1. Autoni teknisissä tiedoissa mainitaan suurimmaksi sallituksi vetomassaksi jarruttomalle ja jarrulliselle perä­vaunulle 450 kg. Voinko vetää laillisesti isompia kärryjä?
Voit, jos perävaunun renkaiden kautta maahan kohdistuu enintään 450 kg massa. Esimerkiksi jarruton perävaunu voi olla teknisesti suurimmalta sallitulta massaltaan 750 kg (tai 825 kg, jolloin ”ylimääräinen” 75 kg osuus on laskennallisesti vetokoukulle tapahtuva pystysuuntainen kuormitus). Omamassaltaan tällainen kärry voi olla esimerkiksi 250 kg. Tällöin peräkärryyn voi lastata 200 kg kuorman, ja sitä voi vetää laillisesti 450 kg vetomassan omaavalla autolla.

2. Mitä tarkoittaa ”yhdistelmän suurin sallittu kokonaismassa”?
Esimerkiksi Toyota Hilux Double Cabin tyypillinen kokonaismassa on 3 210 kg, suurin sallittu vetomassa on jarrulliselle perävaunulle 3 500 kg ja yhdistelmän suurin sallittu kokonaismassa on 6 300 kg. Jos auto on lastattu täyteen kokonaismassaan asti, jättää se perävaunulle 3 090 kg massan. Vastaavasti täyteen lastattua 3 500 kg peräkärryä vedettäessä Hilux saa olla kuormattuna 2 800 kg kokonaismassaan asti.

3. Minulla on B-luokan ajokortti. Millaisia yhdistelmiä saan ajaa?
Sellaisia yhdistelmiä, joissa veto­auton kokonaismassa ei ylitä 3 500 kg, eikä yhdistelmän kokonaismassa ylitä 3 500 kg. Jos auton kokonaismassa on esimerkiksi 2 200 kg, voi B-kortilla vetää perävaunua, jonka suurin sallittu kokonaismassa on 1 300 kg. Ajo-oikeudellisesti ajoneuvon ja perävaunun teknisiin tietoihin merkityt kokonaismassat ovat määrääviä, eivät ajoneuvon ja perävaunun todelliset massat.